November 13, 2017

Amsterdam Art Weekend 23 - 26 november 2017

Van 23 tot en met 26 november staat Amsterdam weer vier dagen in het teken van hedendaagse kunst. Dan vindt de zesde editie plaats van Amsterdam Art Weekend, het enige hedendaagse kunstweekend van de stad. Opnieuw brengt dit Art Weekend de culturele sector samen. Aan de hand van een prikkelend programma biedt het bezoekers de kans het nieuwste op het gebied van hedendaagse kunst te ontdekken. Hoogtepunten, net als andere jaren, zijn de Gallery Night en RijksakademieOPEN. De Oude Kerk, het Stedelijk Museum Amsterdam, The Black Archives en Framer Framed presenteren nieuwe tentoonstellingen. Ook vinden er events plaats in De Balie, EYE, ISO en De Ateliers. Amsterdam Art Weekend telt dit jaar meer dan 100 tentoonstellingen en evenementen.

Festiviteiten
Vier dagen lang voert Amsterdam Art Weekend zijn bezoekers dwars door de hele stad. Voor vrijdag 24 november staat een feestelijke avond gepland. Naast Gallery Night vermeldt het programma bovendien een geanimeerd event in EYE Filmmuseum. Ter gelegenheid van Gallery Night presenteren 26 cutting-edge galleries van 17.00 - 21.00 uur hun nieuwste exposities, veelal in aanwezigheid van de kunstenaars. In EYE treden DJ's op en er vindt een performance plaats van de Libanese kunstenaar Rabih Mroué (1967). Tegelijkertijd is er in de publieke ruimte van het museum een grote installatie te zien van internetkunstenaar Rafaël Rozendaal (1980).

Galeries
Behalve Gallery Night organiseren verschillende galeries in de loop van het Amsterdam Art Weekend ook andere gratis toegankelijke evenementen. Verwacht een optreden met elektronische muziek van opkomend geluidskunstenaar Kayleigh Beard bij Upstream Gallery. Stap binnen in het schildersatelier van Steven Aalders voor een pianoconcert door John Snijders, georganiseerd door Slewe. Of neem deel aan een gesprek over commercialisatie in de hedendaagse kunstwereld bij Albada Jelgersma

Talentontwikkeling & Verdieping
Amsterdam Art Weekend is er ook voor talentontwikkeling en verdieping. Ontdek een nieuwe generatie internationale kunstenaars die net als in eerdere jaren tijdens RijksakademieOPEN hun studiodeuren voor je openzetten. Verdieping vind je natuurlijk daar maar ook bij het nieuwe onderdeel Humans of the Institution - een tweedaagse conferentie over de rol van freelancers binnen de culturele sector en het veranderen van organisatiestructuren. Je vindt het ook in de Oude Kerk waar de befaamde curator Hans Ulrich Obrist in gesprek gaat met kunstenaar Christian Boltanski. En je vindt het in een gezamenlijk door De Balie en Stedelijk Museum Amsterdam georganiseerde discussie over 'Aesthetic Activism - The role of exhibitions in politics'

Kunstvereine komen naar Amsterdam
Nieuw op het programma van Amsterdam Art Weekend is een uitwisselingsproject in samenwerking met K_nstv___. Een zestal Duitse Kunstvereine organiseert interventies bij Amsterdamse galeries en project spaces waarbij de nadruk ligt op artistiek talent en ruimte voor experiment. Zo verwelkomt Galerie Lumen Travo de Duitse kunstenaar Carsten Tabel die ter plekke een performance geeft. Ook wordt bij het Goethe-Institut een seminar georganiseerd waarin het format van de Duitse Kunstverein centraal staat. De deelname van Kunstvereine vormt de start voor een internationaal onderdeel van het Art Weekend dat volgend jaar wordt vervolgd met deelnemers uit Frankrijk. Met dit nieuwe programmapunt biedt het Art Weekend aan profit- en non-profit instellingen een internationaal podium voor eigentijdse uitwisselingen

Kinderworkshop, galerie tour en masterclass
Voor belangstellenden, van jong tot oud, biedt Amsterdam Art Weekend een reeks van mogelijkheden. Zo kunnen kinderen van 6 tot en met 10 jaar oud op zondag 26 november in het Rijksmuseum terecht voor een workshop. Voor ouders start gelijktijdig een persoonlijke galerie tour in de buurt. En Huis Marseille, museum voor fotografie, nodigt liefhebbers uit in de werkplaats van meesterdrukker Peter Svenson voor een masterclass over het ontwikkelen van analoge foto's op museaal niveau

Stichting Amsterdam Art
Stichting Amsterdam Art functioneert als katalysator en kompas voor hedendaagse kunst. Het hele jaar door werkt zij samen met belangrijke nationale en internationale kunst- en culturele instellingen. Daarbij stelt zij zich ten doel om met elkaar het bijzondere karakter van Amsterdam als creatieve en culturele stad voor het voetlicht te brengen. De reikwijdte en expertise van de Stichting maken haar de aangewezen partij om voor het grootstedelijke aanbod aan hedendaagse kunst een doorlopende publieke belangstelling te wekken. Stichting Amsterdam Art is initiatiefnemer en coördinator van Amsterdam Art Weekend, het enige hedendaagse kunstweekend van de stad, dat jaarlijks meer dan 46.000 bezoekers krijgt

 

Calendar
April 23 - October 1, 2018
September 13, 2018 - January 6, 2019
September 26-30, 2018
November 18-25, 2018
November 22-25, 2018
December 16, 2018 - April 14, 2019
Contact

Press
Anne Clement - van Vugt
+ 31 (0)6 13 77 72 44

Office
secretariaat@vbcn.nl

Postal address
Secretariaat VBCN
p/a E. Vossen
Waterkersweg 240
1051 PH Amsterdam

Concept and design
Kummer & Herrman

Technology and hosting
8bahn

Content management
Imee Luteijn

Copyright
© 2013 Vereniging
Bedrijfscollecties Nederland

The Netherlands Association of Corporate Art Collections (Vereniging Bedrijfscollecties Nederland) (VBCN) and its affiliated companies cannot be held liable for information in any form placed on its website by third parties or for printed media information based on its website. The VBCN is neither liable nor responsible for the contents of any offsite pages or of pages linked to or derived from its website.

The information the VBCN has placed on its website has been edited with the utmost care and is, in its present state, provided without any guarantee, in whatever form, explicitly or implicitly, including, but not exclusively, guarantees in respect of saleability, possible applications, non-infringement, accuracy and currency.

The VBCN reserves the right to alter the contents of or temporarily or permanently deactivate its website at any time without prior notice.

Neither the VBCN nor any of its affiliated companies is liable for any computer virus or any direct, indirect and/or consequential loss, whether or not resulting from such a virus, arising from access to, use of or trust in the website www.vbcn.nl, any website linked thereto, or information on any such website, except in the event of intention or gross negligence.

Intellectual property rights to all information on its website belong to the VBCN and/or its affiliated companies, except where use has been granted by the owner of said rights.

All provisions and conditions pertaining to the VBCN apply.

Permission to use works by visual artists affiliated with CISAC organisations has been obtained through Pictoright in Amsterdam.

© c/o Pictoright