Misha de Ridder, Moon, 2011

April 13, 2017

Falaise

Misha de Ridder exposeert van 11 april tot 19 juni zijn nieuwste serie Falaise in de AMC Brummelkamp Galerie. Het AMC heeft zijn werk 'Moon' in de collectie,  dat op het Voetenplein hangt. Dat het daar nieuwgierigheid oproept is goed te merken. Veel bezoekers kunnen de neiging om De Ridders werken aan te raken niet onderdrukken en zijn maan is een favoriet mikpunt. Een medewerker van Kunstzaken poetst regelmatig vingerafdrukken op het glas weg.

De kleurige abstracties van De Ridder zien er raadselachtig uit. Je denkt aan combinaties van aquarelverf met zacht kleurpotlood, of wie weet heeft de kunstenaar wel pure pigmentpoeders over het papier uitgestrooid. Maar nee, het zijn echt allemaal foto's.

Gewapend met een technische camera trekt hij de natuur in, fotografeert zee, bergen, rotswanden vanuit allerlei standpunten, soms op het gevaarlijke af. Die dia's, analoog gemaakt, niets gemanipuleerd, laat hij uitprinten in een Duits laboratorium op uiterst glad papier. De inkt ligt er als een film op, wat die vreemde tactiliteit oplevert die kijkers niet kunnen duiden.

Voor de reeks Falaise, te zien op de expositie, reisde De Ridder gedurende anderhalf jaar regelmatig naar de Normandische kust. Hij fotografeerde er de zee en die grote rotswanden, inclusief alle aderen, lichttinten, eventuele mossen en gruis. Ze lijken onverzettelijk, deze wanden. Maar door natuurlijke processen zoals erosie zijn ze juist erg in beweging, verliezen hoogte, breken vaak af. Een verse breuk is wit, een wand die lang intact blijft wordt bijna zwart en wanden tussen die twee tegenpolen vangen en kaatsen licht in allerlei tinten. Een waar visueel spektakel, maar een spektakel dat onze ogen niet waarnemen. Wij zien alleen een witte wand. De Ridder weet beter: die wanden bestaan uit fossiel kristallijn dat alle tinten van de regenboog aan kan nemen, zelfs rood in de zonsondergang. Met zijn camera weet hij ze te vangen.

De zee is de bron die het licht van achter de rotsen terugkaatst naar de kliffen. Op De Ridders foto's zie je alleen zee, horizon en lucht, en alle gradaties van licht en kleur waar die in elkaar overlopen. Van de krijtbodem ook die door het water heen schemert. Het zijn foto's waarvoor de kunstenaar zelf bij eb soms diep de zee in liep, met een timer op zak omdat je tussen de krijtrotsen niet door de vloed wil worden verrast. Foto's waarmee hij laat zien dat er niet zoiets is als een onderscheid tussen mens en natuur. In een publicatie bij dit project noteerde hij de tijdstippen van de opkomst van maan en zon, cycli die van invloed zijn op de natuur, op zijn foto's en op onszelf. Alles wordt één.

De Ridder maakt beelden om je in te verliezen, om in te dwalen. Wat hij in feite doet is schilderen: schilderen met licht.

 

 

 

 

Calendar
January 19, 2017 - March 1, 2018
May 20 - October 29, 2017
August 26 - November 19, 2017
September 11 - October 29, 2017
September 12 - November 14, 2017
September 15 - December 10, 2017
October 12 - November 23, 2017
November 5, 2017
Contact

Press
Anne Clement - van Vugt
+ 31 (0)6 13 77 72 44

Office
secretariaat@vbcn.nl

Postal address
Secretariaat VBCN
p/a E. Vossen
Waterkersweg 240
1051 PH Amsterdam

Concept and design
Kummer & Herrman

Technology and hosting
8bahn

Content management
Wende Wallert, Imee Luteijn

Copyright
© 2013 Vereniging
Bedrijfscollecties Nederland

The Netherlands Association of Corporate Art Collections (Vereniging Bedrijfscollecties Nederland) (VBCN) and its affiliated companies cannot be held liable for information in any form placed on its website by third parties or for printed media information based on its website. The VBCN is neither liable nor responsible for the contents of any offsite pages or of pages linked to or derived from its website.

The information the VBCN has placed on its website has been edited with the utmost care and is, in its present state, provided without any guarantee, in whatever form, explicitly or implicitly, including, but not exclusively, guarantees in respect of saleability, possible applications, non-infringement, accuracy and currency.

The VBCN reserves the right to alter the contents of or temporarily or permanently deactivate its website at any time without prior notice.

Neither the VBCN nor any of its affiliated companies is liable for any computer virus or any direct, indirect and/or consequential loss, whether or not resulting from such a virus, arising from access to, use of or trust in the website www.vbcn.nl, any website linked thereto, or information on any such website, except in the event of intention or gross negligence.

Intellectual property rights to all information on its website belong to the VBCN and/or its affiliated companies, except where use has been granted by the owner of said rights.

All provisions and conditions pertaining to the VBCN apply.

Permission to use works by visual artists affiliated with CISAC organisations has been obtained through Pictoright in Amsterdam.

© c/o Pictoright