ING Collectie

ING is een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse origine, die op dit moment diensten levert op het gebied van bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenen om tegemoet te komen aan de wensen van een breed klantenbestand.
In de toekomst zal ING zich richten op haar positie als internationale retail-, direct- en commerciële bank. Tegelijkertijd creëert ING een optimale basis voor een onafhankelijke toekomst van haar verzekerings- en vermogensbeheer activiteiten.

 

Collectie

ING is al meer dan 43 jaar actief binnen de kunstwereld. We verzamelen actief kunst voor de ING Collectie en maken tentoonstellingen in binnen- en buitenland en onze eigen expositie ruimte in Brussel. Ook sponsoren we musea, zoals het Rijksmuseum in Amsterdam, en via verschillende initiateven stimuleren we jong en creatief talent.

De ING Collectie is een hoogwaardige, dynamische en experimentele collectie hedendaagse kunst, met ongeveer 10.000 kunstwerken. Wij richten ons op opkomende en gevestigde kunstenaars, die de grenzen van de beeldende kunst, het medium of het onderwerp opzoeken. De collectie en haar activiteiten hebben tot doel bij te dragen aan een cultuur van innovatie en verandering binnen ING en daarbuiten. Hier geven we op verschillende manieren invulling aan.

- Kunst is onderdeel van de (werk)omgeving van medewerkers en waar wij onze klanten zien. Op 500 ING-locaties wereldwijd hangen er kunstwerken uit de collectie.
- Kunstwerken uit de collectie worden wereldwijd en museaal tentoongesteld en worden regelmatig on bruikleen gegeven aan toonaangevende musea als het Pushkin Museum in Moskou, het Cobra Museum in Amstelveen en MoA in Seoul.
- Er worden rondleidingen en 'Art Alerts' georganiseerd voor medewerkers en klanten.

Kunst is een onlosmakelijk onderdeel van ING en is sterk ingebed in ING's identiteit: innovatief, ondernemend en modern, met een focus op techniek en duurzaamheid. In deze snelle tijden van wijdverbreide efficiëntie, metingen en digitalisering, is kunst belangrijker dan ooit.

Kunstbeleid

ING startte in 1974 al met het verzamelen van kunst en is dat blijven doen, want kunst is vaak een inspiratiebron, stimuleert innovatie, en draagt bij aan een fijne (werk)omgeving. ING hanteert vanaf het begin een vast omlijnd verzamelbeleid: hedendaagse figuratieve kunst. Het begrip hedendaagse figuratie is breed en kent een verscheidenheid aan stromingen, media en kunstenaars.

In 2013 werd een nieuw beleid voor de ING Bank collectie geïntroduceerd. De focus kwam meer op internationale kunst te liggen van kunstenaars die de grensvlakken van de figuratie opzoeken en het experiment niet uit de weg gaan. Dit leidde tevens tot een verkleining van de collectie: van 25.000 naar 10.000 werken. De hedendaagse kunst uit de collectie weerspiegelt de wereld om ons heen en toont de figuratieve traditie van ING op een experimentele en innovatieve manier. Het streven is een consistente collectie waarbij de samenhang tussen de verschillende kunstenaars (groepen) onderling zo groot mogelijk is. De focus ligt hierbij op kwalitatief hoogwaardige en innovatieve stukken. ING ziet het verzamelen van kunst als emotionele investering, niet als een belegging. Wij kopen kunstwerken die relevant zijn voor ING en waarmee de collectie actueel, en vooruitstrevend blijft, nu en in de toekomst. Op basis van dit beleid en de geselecteerde 10.000 werken, wordt de huidige ING Collectie vormgegeven.

Stimuleren van nieuw talent

ING heeft meerdere samenwerkingsverbanden op het gebied van kunst, waarbij jong, opkomend en creatief talent wordt gestimuleerd, zoals de ING Unseen Talent Award voor fotografietalent en Creatis dat in België creatieve ondernemers ondersteunt.

ING Unseen Talent Award

Samen met Unseen Photo Fair en Festival wordt sinds 2013 de ING Unseen Talent Award voor nieuw fotografietalent georganiseerd. Met deze award willen we samen met Unseen de carrières van talentvolle fotografen een kickstart geven door ze een 'talent programme' aan te bieden met diverse workshops, werk in opdracht voor ING, en het bieden van een internationaal platform waar zij hun werk kunnen tentoonstellen. Hiermee ontstaat er een link tussen ING, kunst, cultuur en de maatschappij. In de afgelopen jaren is onze verbondenheid met de samenleving steeds belangrijker geworden en zoeken we naar constructieve samenwerkingen via een cross-disciplinaire aanpak.


Geschiedenis

De ING Collectie  vindt zijn oorsprong in de vroegere collecties van de NMB en begint in 1974 met de opening van een nieuw hoofdkantoor van de NMB (Nederlandsche Middenstands Bank) in Amsterdam. Door verschillende fusies en overnames werden in de loop der jaren collecties toegevoegd aan die van de NMB.

In 1991 ontstond de ING (Internationale Nederlanden Groep) uit een fusie tussen de MMB Postbank Groep en Nationale-Nederlanden. De ING Collectie Nederland was daarmee een feit.

Ook internationaal was het bedrijf in beweging. In 1998 fuseerde ING met Bank Brussel Lambert (BBL), in 1995 was de overname van Barings Bank en in 2001 kreeg ING een meerderheidsbelang in ING Bank Slaski. De internationaal hoog aangeschreven kunstcollecties van deze banken, werden toegevoegd aan die van ING.

De in 2009 aangekondigde splitsing tussen bank en verzekeraar, was aanleiding voor ING Art Management om de collectie opnieuw te herzien. ING Art Management verdeelde de collectie toen in een ING Bank Collectie en een Insurance Collectie.

In 2013 werd een nieuw beleid voor de ING Bank collectie geïntroduceerd. De focus kwam meer op internationale kunst te liggen van kunstenaars die de grensvlakken van de figuratie opzoeken en het experiment niet uit de weg gaan. Dit leidde tevens tot een verkleining van de collectie: van 25.000 naar 10.000 werken. Op basis van dit beleid en de geselecteerde 10.000 werken, wordt de huidige ING Collectie vormgegeven.

Al met al is de collectie meegegroeid met de internationale aspiraties van ING en vormt zij een afspiegeling van de ontwikkelingen die ING heeft doorgemaakt. Hiermee zijn de kunstwerken in een nieuw perspectief komen te staan. Dit biedt kansen en mogelijkheden op het gebied van presentatie, ontsluiting en activiteiten. De collectie is uitgegroeid tot een omvangrijke, internationale bedrijfscollectie, die altijd in beweging is. De kunstwerken reizen de hele wereld over, van bijvoorbeeld het kantoor in New York tot het Pushkin State Museum of Fine Arts in Moskou, zodat niet alleen de ING-medewerkers ervan kunnen genieten maar ook het grote publiek.

 

Uit de collectie
Erwin Olaf

Still life 5, 2008
Lambda print op dibond/plexiglass in houten frame
141 x 106 cm

Collecties 29 juni 2017
Finalisten
ING Unseen Talent Award
Collecties 20 juni 2016
Open Tuinen Dagen
ING
Collecties 11 mei 2016
Les nouveaux talents de la photographie
ING
Collecties 8 maart 2016
De keuze van Lodewikus
uit de ING Collectie
Collecties 10 september 2014
THE HIDDEN PICTURE
Expositie ING collectie in Cobra Museum
Collecties 6 december 2013
The Magic of Dutch Realism
werk uit de ING Collectie
Collecties 12 december 2012
ING geeft werk in bruikleen
Colourful Minds in Kantoor Kennedy van der Laan
Collecties 14 april 2012
Schilderijen en foto’s uit de ING Collectie in Zuiderzeemuseum
14 april t/m 28 oktober 2012
In het kort

Naam collectie
ING Collectie

Contactpersoon
Sanne ten Brink

Hoofdkantoor
Amsterdam

Locaties kunstcollectie
De ING Collectie is te zien in ruim 900 ING kantoren wereldwijd.

Aantal kunstwerken
De ING Collectie bestaat uit zo’n 10.000 kunstwerken

Ontstaansjaar
1974

Disciplines
schilderijen, foto’s, tekeningen, grafiek, beelden, installaties, video’s

Verzamelgebied
-De ING Collectie Nederland is gericht op hedendaagse figuratieve kunst van Nederlandse kunstenaars. -De ING Collectie België is gericht op Belgische en internationale hedendaagse kunst . -De ING Collectie Polen is gericht op hedendaagse Poolse kunst met een accent op jong aanstormend talent in visuele kunst, fotografie en videokunst. -De ING Collectie Groot-Brittannië is gericht op moderne figuratieve schilderkunst van Britse kunstenaars.

Rondleidingen
Op aanvraag. Informatie kunt u verkrijgen via Architectour (020-6259123). De rondleidingen worden alleen in de Amsterdamse Poort gegeven.

Website bedrijf
www.ing.nl

Website kunstcollectie
www.ingartcollection.com

Publicaties
- Sanne ten Brink, Magic Realism, Past toward Contemporary, Seoul, Korea, 2012
- Sanne ten Brink & Anne van Lienden, Natuurlijk, Nederlandse figuratieve kunst, 1970-2010, Assen, 2010
- Flavio Arensi, Annabelle Birnie, Yildith Della Coletta, Caroline Vos, Realismo Olandese, Allemandi & C.Spa, Torino, Italië, 2008
- Michel Tilmant, Annabelle Birnie, Art in the Office, Zwolle, 2006
- Annabelle Birnie, Harry Tupan, Painted Reality, Krakau, Polen, 2004  

Expositieruimte
In het ING Cultuurcentrum in Brussel organiseert ING regelmatig tentoonstellingen rond het Belgische en internationale kunstpatrimonium.

Ondersteuning
ING is hoofdsponsor van het Rijksmuseum, het Drents Museum in Assen en het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). ING is daarnaast o.a. sponsor van De Ateliers en Museum of Modern Art (MoMa) in New York.   ING Real Photography Award, 2007.

Bruiklenen
- Koen Vermeule, Dome, 'High above Ground', Rijksmuseum Twenthe, Enschede, 2012
- Iris van Dongen, Suspicious VI, 'Goddelijk en Griezelig', Afrika Museum, Berg en Dal, 2012
- Sven Kroner, Down by the River, 'Oh crisis # 3', Frankendael Foundation, 2012
- Karel Appel,  Horizon of Tuscany n° 036, 'Studio Toscane', Cobra Museum voor moderne kunst, Amstelveen, 2011
- Barend Blankert, Stoel, 'Mineta au LAC', L'ieu d'Art Contemporain, Sigean, Frankrijk, 2011