ING Collectie

ING is een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse origine, die op dit moment diensten levert op het gebied van bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenen om tegemoet te komen aan de wensen van een breed klantenbestand.
In de toekomst zal ING zich richten op haar positie als internationale retail-, direct- en commerciële bank. Tegelijkertijd creëert ING een optimale basis voor een onafhankelijke toekomst van haar verzekerings- en vermogensbeheer activiteiten.

 

Collectie

Kunst is niet alleen een essentieel onderdeel van de bedrijfsidentiteit van ING, maar kleurt bovendien de dagelijkse werkomgeving. Kunst is bij ING overal te vinden: in de gangen, werkkamers, vergaderzalen en restaurants. Naast het verzamelen van kunst en het organiseren van tentoonstellingen deelt ING Art Management haar expertise met Private Banking en Wealth klanten op het gebied van o.a. collectievorming, aan- en verkopen, conserveren en restaureren.    

Kunstbeleid
ING Nederland hanteert al sinds 1974 een vast omlijnd verzamelbeleid: hedendaagse figuratieve kunst van Nederlandse of in Nederland woonachtige kunstenaars. Het begrip hedendaagse figuratie is breed en kent een verscheidenheid aan stromingen, media en kunstenaars. De collectie geeft een representatief overzicht van ontwikkelingen op het gebied van expressieve, impressionistische en realistische Nederlandse figuratie. Het streven is een consistente collectie waarbij de samenhang tussen de verschillende kunstenaars (groepen) onderling zo groot mogelijk is. De focus ligt hierbij op kwalitatief hoogwaardige en innovatieve stukken. ING ziet het verzamelen van kunst als emotionele investering, niet als belegging.

Geschiedenis
De geschiedenis van de ING Collectie begint in 1974 met de opening van een nieuw hoofdkantoor van de NMB (Nederlandsche Middenstands Bank). Door verschillende fusies en overnames werden in de loop der jaren belangrijke collecties toegevoegd aan die van de NMB. Dat was bijvoorbeeld het geval toen de NMB fuseerde met de Postbank. Later fuseerde NMB Postbank Groep met Nationale-Nederlanden. Het bedrijf ging verder onder de naam ING (Internationale Nederlanden Groep). De ING Collectie Nederland was daarmee een feit.
Het kunstbeleid van de Postbank en dat van Nationale-Nederlanden verschilden aanzienlijk van het kunstbeleid van de NMB. Waar de NMB zich richtte op figuratieve kunst, lag de nadruk bij de andere twee op fotografie en abstracte werken. In de afgelopen jaren is er veel veranderd bij ING en dat heeft ook gevolgen gehad voor de kunstverzameling. De in oktober 2009 aangekondigde splitsing tussen bank en verzekeraar was aanleiding voor ING Art Management om de collectie opnieuw te herzien. Middels een aantal schenkingen, aan o.a. het Drents Museum in Assen en zo’n zestig zorginstellingen, is de collectie teruggebracht van 25.000 tot 15.000 objecten. Hiermee volgt de collectie de ontwikkelingen binnen het bedrijf en blijft de collectie voortdurend in beweging.

 

Uit de collectie
Erwin Olaf

Still life 5, 2008
Lambda print op dibond/plexiglass in houten frame
141 x 106 cm

Collecties 6 december 2013
The Magic of Dutch Realism
werk uit de ING Collectie
In het kort

Naam collectie
ING Collectie

Contactpersoon
Sanne ten Brink

Hoofdkantoor
Amsterdam

Locaties kunstcollectie
De ING Collectie is te zien in ruim 900 ING kantoren wereldwijd.

Aantal kunstwerken
De ING Collectie bestaat uit zo’n 10.000 kunstwerken

Ontstaansjaar
1974

Disciplines
schilderijen, foto’s, tekeningen, grafiek, beelden, installaties, video’s

Verzamelgebied
-De ING Collectie Nederland is gericht op hedendaagse figuratieve kunst van Nederlandse kunstenaars. -De ING Collectie België is gericht op Belgische en internationale hedendaagse kunst . -De ING Collectie Polen is gericht op hedendaagse Poolse kunst met een accent op jong aanstormend talent in visuele kunst, fotografie en videokunst. -De ING Collectie Groot-Brittannië is gericht op moderne figuratieve schilderkunst van Britse kunstenaars.

Rondleidingen
Op aanvraag. Informatie kunt u verkrijgen via Architectour (020-6259123). De rondleidingen worden alleen in de Amsterdamse Poort gegeven.

Website bedrijf
www.ing.nl

Website kunstcollectie
www.ingartcollection.com

Publicaties
- Sanne ten Brink, Magic Realism, Past toward Contemporary, Seoul, Korea, 2012
- Sanne ten Brink & Anne van Lienden, Natuurlijk, Nederlandse figuratieve kunst, 1970-2010, Assen, 2010
- Flavio Arensi, Annabelle Birnie, Yildith Della Coletta, Caroline Vos, Realismo Olandese, Allemandi & C.Spa, Torino, Italië, 2008
- Michel Tilmant, Annabelle Birnie, Art in the Office, Zwolle, 2006
- Annabelle Birnie, Harry Tupan, Painted Reality, Krakau, Polen, 2004  

Expositieruimte
In het ING Cultuurcentrum in Brussel organiseert ING regelmatig tentoonstellingen rond het Belgische en internationale kunstpatrimonium.

Ondersteuning
ING is hoofdsponsor van het Rijksmuseum, het Drents Museum in Assen en het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). ING is daarnaast o.a. sponsor van De Ateliers en Museum of Modern Art (MoMa) in New York.   ING Real Photography Award, 2007.

Bruiklenen
- Koen Vermeule, Dome, 'High above Ground', Rijksmuseum Twenthe, Enschede, 2012
- Iris van Dongen, Suspicious VI, 'Goddelijk en Griezelig', Afrika Museum, Berg en Dal, 2012
- Sven Kroner, Down by the River, 'Oh crisis # 3', Frankendael Foundation, 2012
- Karel Appel,  Horizon of Tuscany n° 036, 'Studio Toscane', Cobra Museum voor moderne kunst, Amstelveen, 2011
- Barend Blankert, Stoel, 'Mineta au LAC', L'ieu d'Art Contemporain, Sigean, Frankrijk, 2011