VUmc Kunstcollectie

VU medisch centrum is een van de acht academische medische centra en heeft als belangrijkste taken Patiëntenzorg, Wetenschappelijk onderzoek, Opleiding en Onderwijs. We hebben ruim 7.000 medewerkers. VUmc biedt voornamelijk topklinische en topreferente  specialistische zorg.  Per jaar ontvangen we  30.000 patiënten voor een dagbehandeling, worden 23.000 patiënten opgenomen en zien we 32.000 patiënten op de Spoedeisende hulp. In 2014 waren er 2.913 wetenschappelijke publicaties en waren 2.700 studenten ingeschreven.

VUmc wil een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van de gezondheidszorg en daarmee aan het welzijn van mensen.  VUmc biedt een uitdagend en ambitieus denk- en werkklimaat waarin plezier, respect, integriteit en dienstbaarheid voorop staan.

 

Collectie

Een kunstcollectie opbouwen en tonen  in VU medisch centrum  vraagt om een weloverwogen houding naar de omgeving passend bij onze kernwaarden Betrokken, Zorgvuldig en Ambitieus. Kunst in het ziekenhuis is belangrijk en kan bijdragen aan een aangename omgeving en aan het welzijn van onze patiënten. Ook medewerkers stellen het op prijs om dimensies van de buitenwereld naar binnen te halen. Kunst kan dienen als afleiding, als markeringspunt in de dagelijkse route, als een ervaring van schoonheid of als onderwerp van gesprek.

In Amsterdam en omgeving leven mensen uit 180 verschillende culturen die allemaal in VUmc welkom zijn. Daar houden we rekening mee maar we  blijven tevens ambitieus bij het verkennen van ontwikkelingen in de kunstwereld en kiezen van nieuwe werken.

We hebben vier  thema's geformuleerd die van belang zijn bij onze verzameling: Mensbeeld, Natuur, Invallend licht, Abstract expressionisme, waarbij belevingen als "nieuwsgierig maken", "een glimlach oproepen" en "vernieuwing brengen" een extra dimensie toevoegen om de selectie van nieuw werk te kunnen ondersteunen. Daarbij is er aandacht voor jonge kunstenaars die recent zijn afgestudeerd en veelbelovend lijken te zijn.

De kunstcommissie heeft de ambitie om de belangstelling voor hedendaagse beeldende kunst in de pluriforme wereld van het VU medisch centrum te wekken en te stimuleren.               

 

Uit de collectie
Anuli Croon

Wind's up IV, 2011
acryl op linnen
170 x 250 cm 

 

In het kort

Naam collectie
VUmc Kunstcollectie

Contactpersoon
José de Boer

Hoofdkantoor
Amsterdam

Locaties kunstcollectie
De kunstwerken zijn geplaatst in de openbare ruimten in de kliniek en polikliniek waar patiënten, bezoekers en medewerkers komen.

Aantal kunstwerken
360

Ontstaansjaar
1996

Disciplines
schilderijen, foto’s, tekeningen, grafiek, beelden

Verzamelgebied
Hedendaagse beeldende kunst van aan Nederland verbonden kunstenaars.

Rondleidingen
Op aanvraag voor maximaal 6 personen.    

Website bedrijf
www.vumc.nl

Website kunstcollectie
www.vumc.nl