Het zelfherstellend vermogen van mens en natuur

03 09 2018

L.J.A.D Creyghton, Hindenburgline Project| Heudicourt sous- les- Côtes- Lac de Madine, kleurenfoto, 60 x 135 cm., 2016

Het zelfherstellend vermogen van mens en natuur

info

Galerie LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) presenteert vanaf 13 september de tentoonstelling Het zelfherstellend vermogen van mens en natuur met foto's van L.J.A.D Creyghton uit het Hindenburgline Project. Creyghton (Apeldoorn, 1954) toont foto's van landschappen van de Hindenburglinie waar tijdens de Eerste Wereldoorlog hevig is gevochten. Het landschap heeft zich honderd jaar na dato grotendeels hersteld. De tentoonstelling wordt op 13 september om 16.30 uur geopend door prof. dr. Ton Rabelink, hoogleraar interne geneeskunde en onderzoeker in de Regeneratieve Geneeskunde.

In deze tentoonstelling is te zien hoe de regeneratieve geneeskunde en de kunst elkaar vinden. De regeneratieve geneeskunde gaat uit van het herstellend vermogen van het lichaam. Door het vervangen van beschadigde cellen, weefsels en organen kunnen ziekten worden voorkomen en genezen. De natuur heeft ditzelfde regeneratieve vermogen. Op de foto's van de landschappen uit deze tentoonstelling is nauwelijks meer iets te zien van de verwoestende sporen die de oorlog er naliet.

De afgelopen jaren volgde L.J.A.D Creyghton samen met schrijver Serge van Duijnhoven de ruim duizend kilometer lange Westfront-Hindenburglinie, die België via Frankrijk naar Zwitserland volgt. Leidraad bij deze zoektocht zijn de persoonlijke brieven en notities van soldaten die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog probeerden te overleven.

Tijdens zijn reis langs de linie stuitte Creyghton regelmatig op bijzondere vondsten: een stukje hout van een door granaten verwoestte boom, scherven van een explosie en andere 'stille getuigen'. Van deze vondsten maakte hij foto's, die op zichzelf een autonome kwaliteit bezitten en ook op deze tentoonstelling zijn te zien.

Het Hindenburglinie-project is meer dan een ode aan het herstellend vermogen van de natuur. Het project toont de veerkracht van de mens om ook in de meest gruwelijke omstandigheden compassie en medemenselijkheid te tonen en te behouden.

Wie houdt nu niet van cookies