January 22, 2019

Werk Peter Struycken tentoongesteld voor publiek

 

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van beeldend kunstenaar Peter Struycken realiseert buitenplaats Kasteel Wijlre een uniek project in het teken van deze pionier van de digitale kunst. Dit project genaamd Kleur: Weelde en Veranderlijkheid, toont een 3D geïntegreerd kleurwerk in het Hedge House, het kunstpaviljoen van de buitenplaats. Tegelijkertijd is er een overzichtstentoonstelling van Struyckens dynamische kleurruimten in het Koetshuis te zien.

Aegon is een sponsor van het project en stelt voor deze gelegenheid de driedimensionale kleurstructuur van Struycken, die hangt in het atrium van het hoofdkantoor van Aegon in Den Haag, open voor publiek.

Openstelling kleurstructuur Aegon

Het monumentale werk ‘Driedimensionale Kleurstructuur’ van Struycken uit 1986 in het hoofdkantoor van Aegon is normaliter alleen voor bezoekers en medewerkers van Aegon toegankelijk. Het 5212 aluminium bollen tellende kunstwerk in 32 kleuren dat het atrium van het hoofdkantoor siert, zal op twee zondagen opengesteld worden voor publiek. Onder begeleiding van de conservator van de Aegon kunstcollectie zal er op 24 maart en 26 mei tweemaal een rondleiding plaatsvinden langs werk van Struycken en de kunstcollectie van Aegon.

‘Peter Struyckens kleurstructuur is al meer dan dertig jaar een van Aegons meest indrukwekkende kunstwerken. Het werk is een bron van inspiratie en zorgt ervoor dat de gigantische hal een prettige ruimte is om in te verblijven. We zijn er trots op dat we dit kunstwerk in onze collectie hebben en zien de samenwerking met buitenplaats Kasteel Wijlre als een uitgelezen kans om meer mensen van dit werk te laten genieten,’ aldus Lianne Schipper, conservator van de Aegon kunstcollectie. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden voor de rondleidingen.

 

 

Peter Struycken

Peter Struycken maakt werk in de traditie van de geometrische-abstractie toegesneden op wetmatigheden en systematiek. Hij onderzoekt enerzijds visueel de relatie tussen kleuren en anderzijds gebruikt hij algoritmes voor de verandering van plaats van kleur in ruimte en tijd. De snelle ontwikkeling van de digitale technologie geven hem de mogelijkheid steeds complexere programmering te gebruiken voor beelden met een grote visuele directheid. Hiervoor gebruikt hij software van o.a. D. Groot, F. Van Manen (Klankschap) en D. Dekkers (cThrough). Zijn kunst oogt van geometrisch abstract tot hallucinerend ruimtelijk en levert associaties op met fenomenen uit de natuur door de overeenkomst in visuele variatie.

Het werk van Struycken kent diverse verschijningsvormen; schilderijen, tekeningen, bewegend beeld en vele toepassingen in architectuur, theater en muziek. Struycken ontwierp in 1981 de bekende postzegel met de beeltenis van toenmalig koningin Beatrix, opgebouwd uit talloze puntjes, van gelijke afmeting. Een uniek ontwerp in het oeuvre van Struycken aangezien natuurlijke figuratie in zijn werk normaal geen rol speelt.

Over buitenplaats Kasteel Wijlre

Kasteel Wijlre is een buitenplaats voor cultuur en landschap. De buitenplaats presenteert tentoonstellingen, projecten, events en educatieve activiteiten in het hedendaagse kunstpaviljoen Hedge House, het historische Koetshuis en de Tuinen.

Buitenplaats Kasteel Wijlre heeft reeds decennialang een sterke band met Struycken. Kunstverzamelaars en grondleggers van Kasteel Wijlre, Jo en Marlies Eyck, kochten al vroeg werk van Struycken waarin kleuren de bouwstenen zijn in heldere en tevens vaak hypnotiserende composities.

In 2019 is buitengoed Kasteel Wijlre geopend van 10 maart tot en met 10 november van donderdag tot en met zondag tussen 11:00-17:00 uur. Ingang: Kerkpad, Wijlre. Voor meer informatie: www.kasteelwijlre.nl

Calendar
November 29, 2019 - February 28, 2020
January 16 - February 23, 2020
February 6 - June 12, 2020
Contact

Press
Anne Clement - van Vugt
+ 31 (0)6 13 77 72 44

Office
secretariaat@vbcn.nl

Postal address
Secretariaat VBCN
p/a E. Vossen
Waterkersweg 240
1051 PH Amsterdam

Concept and design
Kummer & Herrman

Technology and hosting
8bahn

Content management
Imee Luteijn

Copyright
© 2013 - 2018 Vereniging
Bedrijfscollecties Nederland

The Netherlands Association of Corporate Art Collections (Vereniging Bedrijfscollecties Nederland) (VBCN) and its affiliated companies cannot be held liable for information in any form placed on its website by third parties or for printed media information based on its website. The VBCN is neither liable nor responsible for the contents of any offsite pages or of pages linked to or derived from its website.

The information the VBCN has placed on its website has been edited with the utmost care and is, in its present state, provided without any guarantee, in whatever form, explicitly or implicitly, including, but not exclusively, guarantees in respect of saleability, possible applications, non-infringement, accuracy and currency.

The VBCN reserves the right to alter the contents of or temporarily or permanently deactivate its website at any time without prior notice.

Neither the VBCN nor any of its affiliated companies is liable for any computer virus or any direct, indirect and/or consequential loss, whether or not resulting from such a virus, arising from access to, use of or trust in the website www.vbcn.nl, any website linked thereto, or information on any such website, except in the event of intention or gross negligence.

Intellectual property rights to all information on its website belong to the VBCN and/or its affiliated companies, except where use has been granted by the owner of said rights.

All provisions and conditions pertaining to the VBCN apply.

Permission to use works by visual artists affiliated with CISAC organisations has been obtained through Pictoright in Amsterdam.

© c/o Pictoright