ABN AMRO Kunstcollectie

ABN AMRO behoort tot de drie grootste banken van Nederland en levert diensten aan zowel particuliere als zakelijke klanten. Daarnaast is ABN AMRO internationaal actief met een aantal specialistische activiteiten, zoals Private banking, Energy, Commodities & Transportation (ECT) en Clearing. De belangrijkste doelstelling van ABN AMRO is het creëren van duurzame waarde voor zijn stakeholders: klanten, aandeelhouders, medewerkers en de samenleving als geheel.

Collectie

ABN AMRO vindt kunst en cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving. De bank is van oudsher zeer betrokken bij kunst en hecht er aan dat kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk is en blijft.

Kunstbeleid
De kunstcollectie van ABN AMRO is altijd een afspiegeling van hedendaagse kunstontwikkelingen in Nederland geweest en is, met bijna veertig jaar, een van de oudste bedrijfscollecties van het land. De ABN AMRO-kunstcollectie bevat ruim 5000 werken en vormt al decennialang een bron van inspiratie voor klanten, bezoekers en medewerkers van de bank.

De collectie omvat een rijke verzameling hedendaagse kunstuitingen: van schilderijen, beelden en fotografie tot installaties en video's. Deze kunstwerken worden in circa tachtig bankpanden geëxposeerd. ABN AMRO krijgt zeer regelmatig bruikleenaanvragen van toonaangevende musea en andere instellingen uit binnen- en buitenland. Tevens worden exposities gemaakt, binnen en buiten de bank en wordt jaarlijks de ABN AMRO Kunstprijs uitgereikt, een stimuleringsprijs voor talent in Nederland.

Het verzamelbeleid richt zich hoofdzakelijk op werk van kunstenaars met een binding met Nederland, en heeft internationale accenten. Bij het opbouwen van een breed overzicht van naoorlogse kunst in Nederland is bovendien altijd speciale aandacht geweest voor jong talent. Door hedendaagse kunst aan te kopen, te beheren en exposeren worden onvervangbare werken behouden voor komende generaties.

ABN AMRO Kunstprijs
In 2004 werd de ABN AMRO Kunstprijs in het leven geroepen als stimuleringsprijs voor in Nederland woonachtige internationale kunstenaars. De prijs werd uitgereikt aan Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). De prijs is in 2015 voortgezet als een stimuleringsprijs voor (inter)nationaal talent in Nederland en werd gewonnen door Melvin Moti (2015) en Marijn van Kreij (2016). De winnaar krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam met een bijgaande publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk van hem of haar aangekocht voor de ABN AMRO-kunstcollectie.

De prijs sluit aan bij het 'ABN AMRO Partner van de Toekomst' programma. De bank investeert in talentvolle mensen die iets willen bereiken binnen sport, ondernemerschap, educatie of kunst & cultuur. Met de ABN AMRO Kunstprijs wil de bank talent binnen de beeldende kunst mogelijkheden bieden zich verder te ontwikkelen en een podium geven om een breed publiek te bereiken.

Geschiedenis
Sinds 1977 hanteert ABN AMRO een actief verzamelbeleid voor hedendaagse kunst. In 2010 is de collectie van Fortis Bank Nederland (gestart in 1997) samengevoegd met de ABN AMRO kunstcollectie. Op dit moment zijn de kunstcollectie en verzameling historisch erfgoed ondergebracht in de Stichting Kunst & Historisch Bezit ABN AMRO. De stichting is sinds 2011 volledig eigenaar van alle (deel)collecties kunst en historisch bezit van ABN AMRO.

 

Uit de collectie
Anish Kapoor

zonder titel, 1999
roestvrij staal en emaille 
diameter 199,5 x 47 cm

 

 

 

 

Collecties 24 oktober 2015
Another Day
ABN AMRO
Collecties 27 januari 2015
Melvin Moti
wint de ABN AMRO Kunstprijs 2015
In het kort

Naam collectie
ABN AMRO Kunstcollectie

Contactpersoon
Danila Cahen (curator), Dave Lazoe (collectiebeheerder)

Hoofdkantoor
Amsterdam

Locaties kunstcollectie
De ABN AMRO collectie wordt getoond in ruim 80 kantoren in binnen- en buitenland

Aantal kunstwerken
ca. 5.000

Ontstaansjaar
1977

Disciplines
Hedendaagse kunst: o.a. schilderijen, foto's, tekeningen, beelden, installaties, video, grafiek, werk in opdracht

Verzamelgebied
ABN AMRO verzamelt werk van hedendaagse kunstenaars die een binding met Nederland hebben, en heeft daarnaast internationale accenten

Rondleidingen
Op aanvraag. De kunstrondleidingen worden alleen in Amsterdam gegeven in het ABN AMRO hoofdkantoor op de Zuidas. Informatie kunt u verkrijgen via kunst.&.historisch.bezit@abnamro.com  

Website bedrijf
www.abnamro.nl

Website kunstcollectie
www.abnamro.com

Publicaties

 • Maria Barnas, Danila Cahen & Joop Wijn, Spectral Spectrum: Melvin Moti ABN AMRO Kunstprijs, 2015
 • Danila Cahen, Claire van Els & Joop Wijn, Another Day: Nieuwe aankopen ABN AMRO Collectie 2014-2015,2015 (verschenen bij gelijknamige tentoonstelling)
 • Edo Dijksterhuis (ed.), Fotografie uit de collectie van ABN AMRO, 2011 (verschenen bij gelijknamige tentoonstelling)
 • Liesbeth van Abbe en Maria Anne van Dijk (ed.), Sur Place, 2007 (verschenen bij gelijknamige tentoonstelling)
 • Maarten Bertheux (ed.), A Faithful Eye - Modern and Contemporary Art from The Netherlands - Highlights from the ABN AMRO Collection, 2007 (verschenen bij gelijknamige tentoonstelling)
 • Tom de Swaan, Pietje Tegenbosch, Bart van der Heide, Ryan Gander en Matthias Hartmann, Ryan Gander - Pure Associations, 2006 (ter gelegenheid van de ABN AMRO Kunstprijs)
 • Tom de Swaan, Dirk van Weelden en Pietje Tegenbosch, Fahrettin Örenli - A tourist in life, 2004 (ter gelegenheid van de ABN AMRO Kunstprijs)
 • Deborah Wolf (ed.), A collection. Selected works from the collection of ABN AMRO, 2002 (herdruk 2006)
 

Externe exposities

 • ABN AMRO Kunstprijs 2015: Melvin Moti, Hermitage Amsterdam
 • Public/Private. Bedrijfscollecties- gezien vanuit een Haags Perspectief, Gemeentemuseum, Den Haag, 2012 (diverse werken uit de ABN AMRO Collectie)
 • Je weet niet wat je ziet. Een keuze uit de ABN AMRO Kunstcollectie, Museum Henriette Polak, Zutphen, 2013
 • A Faithful Eye - Modern and Contemporary Art from The Netherlands - Highlights from the ABN AMRO Collection, Grand Rapids Art Museum, Michigan, V.S., 2007
 • Reflectie - Een keuze uit de ABN AMRO Kunstcollectie, Klooster Ter Apel, 2006
 • Per saldo: hedendaagse kunst uit de verzameling ABNAMRO, Noordbrabants Museum, Den Bosch, 2002
 • De Amro Bank collectie - een keuze, Stedelijk Museum, Amsterdam, 1989
 

Bruiklenen

 • Jan Dibbets, Color Studies (1976), Color Studies (1976-2014) Stedelijk Museum, Amsterdam 2016
 • Constant, De schilder in zijn atelier, Constant - New Babylon, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, Spanje 2015-2016
 • Ronald Ophuis, Schedel en Carel Lanters, Nimf, Silence out Loud, Kranenburgh, Culturele buitenplaats in Bergen, 2015-2016
 • Heringa/Van Kalsbeek, Marcks jumping Chinese, Nachtvangst - Sculpturen van Heringa/Van Kalsbeek, Stedelijk Museum, Den Bosch, 2014-2015
 • Marlene Dumas, Magdalena, The Image as Burden, Stedelijk Museum, Amsterdam, 2014-2015
 • O.a. Karel Appel, Asger Jorn, Constant en Corneille, diverse werken, semi-permanente bruikleen aan Cobra Museum, Amstelveen