Aegon Art Collection

Miljoenen mensen vertrouwen op Aegon, zowel tijdens hun werkzame leven als na hun pensionering, om hen te helpen hun financiële toekomst zeker te stellen. Als internationale aanbieder van levens-verzekeringen, pensioenen en vermogensbeheer, heeft Aegon activiteiten in meer dan twintig landen in Amerika, Europa en Azië. Aegon heeft circa 25.000 medewerkers en ongeveer 47 miljoen klanten overal ter wereld. Aegon benut zijn kennis en expertise om toegevoegde waarde te creëren voor klanten, aandeelhouders, medewerkers en de gemeenschappen waarin het bedrijf actief is. Aegon doet dit door innovatie te stimuleren en door een voorspelbare winstgevende groei van zijn activiteiten na te streven.

Collectie

De afgelopen jaren heeft Aegon veel aandacht besteed aan het uitbouwen van de kerncollectie waarbij de kunstwerken een afspiegeling vormen van de tijd waarin verzameld wordt. Kunstwerken van kwaliteit waarmee Aegon zich zowel in- als extern kan profileren als een onderneming die mede verantwoordelijkheid wil dragen voor de ontwikkeling van de kunst in de samenleving. "Zonder cultuur geen samenleving", aldus CEO Alex Wynaendts in een interview met Ad 's-Gravesande in Aegon's kunst catalogus Art for Sure.

Kunstbeleid
Voorheen werden er voornamelijk tweedimensionale kunstwerken verzameld en sinds de renovatie is er meer ruimte voor driedimensionale kunst. Hoewel er vanuit verschillende disciplines breed verzameld wordt, ligt er een accent op de thema's 'Mens' en 'Natuur'. Kunst bij Aegon is geen exclusieve aangelegenheid voor kenners en liefhebbers, maar is mede bedoeld voor medewerkers, bezoekers en iedereen die er voor open staat en kunst wil zien als inspiratiebron voor creatief denken en handelen.


Geschiedenis

Aegon en Kunst is als een cultureel erfgoed van Aegon's rechtvoorgangers en laat zien dat er in de jaren '50 al specifieke opdrachten aan beeldende kunstenaars werden gegeven. Die traditie werd door Aegon in 1985 voortgezet met bijzondere opdrachten aan kunstenaars voor het hoofdkantoor in Den Haag. Evenzo werd aan de Amerikaanse kunstenaar Sol Lewitt in 1989 voor het kantoor in Leeuwarden een speciale opdracht verleend voor een monumentale Wall Drawing van 12(h) x 35(b) meter.  Het werken met kunstenaars van bijzondere kwaliteit  vormde tevens aanleiding voor het opzetten van een professioneel kunstbeleid. Voor de daadwerkelijke uitvoering hiervan werd in 1991 een externe adviseur aangetrokken. Inmiddels is het hoofdkantoor in Den Haag totaal gerenoveerd en siert het indrukwekkende kunstwerk van Peter Struycken met de 5000 gekleurde aluminium bollen nog altijd de centrale hal. Echter glazen wanden en open kantoorruimten bepalen sinds 2010 het nieuwe gezicht van Aegon en ondersteunen de bedrijfsfilosofie 'Transparantie'.  Dit is letterlijk van invloed op het kunstbeleid. 

 

Uit de collectie
Folkert de Jong

The Practice ‘Take 3’, 2008
styrofoam, gekleurd polyurethaanschuim, op bewerkte Europallet
162 x 85 x 80 cm

Collecties 22 januari 2019
Werk Peter Struycken tentoongesteld voor publiek
Aegon
In het kort

Naam collectie
Aegon Art Collection

Contactpersoon
Lianne Schipper

Hoofdkantoor
Den Haag

Locaties kunstcollectie
Den Haag en Leeuwarden

Aantal kunstwerken
Ruim 2000, waarvan kerncollectie ongeveer 25%.

Ontstaansjaar
1991

Disciplines
schilderijen, foto's, tekeningen, grafiek, beelden, video, opdrachtgebonden kunst

Verzamelgebied
Breed met een accent op thema’s mensbeeld en natuur.

Rondleidingen
Op speciaal verzoek/ afhankelijk van het doel.

Website bedrijf
www.Aegon.com

Website kunstcollectie
www.Aegon.com

Publicaties
Corrie van der Veen/Ad 's- Gravesande , Carel Blotkamp, Art for Sure/Aegon Art Collection, Den Haag, 2010  

Externe exposities
Public/ Private: Bedrijfscollecties  gezien vanuit een Haags perspectief, Gemeente Museum Den Haag, 2012  

Ondersteuning
De donatieprogramma’s van Aegon zijn gericht op de gemeenschappen waarin het bedrijf actief is. Doelstelling is een betere kwaliteit van leven te bevorderen voor de deelnemers aan dit soort projecten. Het merendeel van de programma’s wordt door de individuele landenunits van Aegon beheerd. Bij de toekenning van donaties richt Aegon zich op drie speerpunten: gezondheid, welvaart en het bevorderen van financiële kennis.

Bruiklenen
-Aukje Koks, Undertones, 'What's up', Dordrechts Museum, 2011-2012
-Gé Karel van der Sterren, Z.t., 'NAT', Gemeente Museum Helmond , 2010-2011
-Katinka Lampe, Z.t., 'Kate, Bob & Luca', Kunsthal  Rotterdam, 2010
-Folkert de Jong, The Practice 'Take 3', 'Ons soort mensen', Kunstkapel Zuidas Amsterdam, 2010
-Han Schuil, Gobschmack V, 'Crashed and Gobsmacked', Museum Jan Cunen, Oss, 2009