Altrecht kunstcollectie

Altrecht is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, waar mensen met psychische problemen terecht kunnen voor specialistische hulpverlening. Altrecht biedt klinische- en ambulante geestelijke zorg in het midden en westelijke deel van de regio Utrecht. Altrecht heeft vestigingen in Utrecht-stad, Den Dolder, Nieuwegein, Woerden en Zeist en telt 3.000 werknemers. Naast zorg biedt Altrecht consultatie aan collega-professionals en andere instellingen op het gebied van de (geestelijke) gezondheidszorg.

Collectie

De collectie van Altrecht ggz is ontstaan uit de diverse collecties van haar voorlopers. Vanuit het verleden zijn werken aan de collectie toegevoegd door schenkingen en aankopen. De collectie bestaat hoofdzakelijk uit werken van Nederlandse, of in Nederland woonachtige kunstenaars. De collectie beperkt zich niet tot bepaalde disciplines, maar bevat hoofdzakelijk tweedimensionale werken zoals tekeningen, schilderijen, foto's en grafisch werk. Daarnaast zijn er sculpturen en een enkele installatie die zowel binnen als buiten staan. De collectie omvat ook werken gemaakt door (ex-) patiënten.
Sinds het ontstaan van het kunstenaarsverblijf 'Het Vijfde Seizoen' in 1998 op het terrein van Altrecht ggz,  zijn met regelmaat werken aangekocht van hedendaagse kunstenaars die een residency volgden in dit kunstenaarsverblijf. Sinds 2011 spitst Altrecht haar collectievorming toe op het snijvlak 'kunst en psychiatrie'.

Kunstbeleid
Kunst bij Altrecht is gericht op het veraangenamen van de leef- en werkomgeving van cliënten en personeel. Kunst draagt bij aan een positieve en stimulerende sfeer en kan daarmee het werkplezier van personeel en herstel van cliënten bevorderen. Door het verzamelen en  tonen van beelden over psychiatrie levert  Altrecht een bijdrage aan de beeldvorming hierover. Met het ondersteunen van het kunstenaarsverblijf Het Vijfde Seizoen biedt Altrecht  kunstenaars een kans om nieuwe werken te genereren die gaan over geestelijk welzijn en mensen met een psychische aandoening. Dit ondersteunt de bedrijfsfilosofie van Altrecht om zich sterk te maken voor destigmatisering van de psychiatrisch patiënt. In de collectie van Altrecht zijn ook werken opgenomen van talentvolle patiënten. Door het verzamelen en tonen van deze kunst  draagt zij op directe wijze bij aan de positieve beeldvorming en rehabilitatie van patiënten.

Geschiedenis
Atrecht ggz is in 2000 ontstaan uit een fusie van de H.C. Rümke groep, de RIAGG stad Utrecht en RIAGG Westelijk Utrecht. Deze organisaties komen voort uit een verschillende instellingen die hun oorsprong vinden in de Willem Arntsz Stichting. Deze stichting was de op een na oudste organisatie in Nederland die onderdak en zorg biedt aan psychiatrisch patiënten. Zij werd in 1461 opgericht door schepen (wethouder) Willem Artnsz. De afgelopen decennia werd afhankelijk van de diverse bestuurders kunstbeleid gevoerd en kunst in meer- of mindere mate verzameld. 

 

Collecties 6 april 2018
See Overleaf
Projectruimte Beautiful Distress
Collecties 13 november 2017
Beautiful Distress
Kunstmanifestatie over waanzin
Collecties 13 juli 2017
PUSH HERE
Casco / Fotodok
Collecties 29 juni 2017
Parellel Lives
Het Vijfde Seizoen
Collecties 13 december 2016
Marieke Zwart
Het Vijfde Seizoen
Collecties 4 juli 2016
Another Place, My Life
Nieuw werk uit Het Vijfde Seizoen
Collecties 24 november 2015
Winnaar Elisabeth Thüringenprijs
Het Vijfde Seizoen - Altrecht
Collecties 14 december 2014
Ouch, Prescription for pain
Het Vijfde Seizoen
Collecties 24 juni 2014
Ola Vasiljeva in Het Vijfde Seizoen
Altrecht GGZ
In het kort

Naam collectie
Altrecht kunstcollectie

Contactpersoon
Esther Vossen

Hoofdkantoor
Den Dolder

Locaties kunstcollectie
De collectie is verspreid over de verschillende locaties van Altrecht in de regio Utrecht: Utrecht- stad, Den Dolder, Nieuwegein, Woerden en Zeist.

Aantal kunstwerken
Circa 700

Ontstaansjaar
De collectie van Altrecht ggz is ontstaan uit de collecties van haar voorlopers H.C. Rümke groep, de RIAGG stad Utrecht en RIAGG Westelijk Utrecht. Vanuit het verleden zijn werken aan de collectie toegevoegd door schenkingen en aankopen.

Disciplines
alle disciplines

Verzamelgebied
Hedendaagse beeldende kunst; voornamelijk van Nederlandse kunstenaars met een focus op psychiatrie en de psychiatrische patiënt.

Website bedrijf
www.altrecht.nl

Expositieruimte
Geen. Kunst uit de collecties hangt in de publieke ruimtes van de gebouwen. Bezoekers kunnen in wachtkamers en overig publieke ruimtes van de verschillende locaties de kunst beschouwen.

Ondersteuning
Sponsoring: Atrecht ggz is sinds het ontstaan van Kunstenaarsverblijf Het Vijfde Seizoen in 1998 de hoofdsponsor van deze organisatie. Het Vijfde Seizoen is een kunstenaarsverblijf op het terrein van één van de vestigingen van Altrecht in Den Dolder. Elke  drie maanden woont en werk een andere kunstenaar in Het Vijfde Seizoen. De kunstenaars maakt  tijdens de residency periode een nieuw werk dat een relatie heeft met de patiënten en de psychiatrie in het algemeen, inclusief een bijbehorende publicatie.  

Bruiklenen
-Fransje Killaars, Rookgordijn, 'BETER', Medisch Centrum Haaglanden, Den Haag, 2012/1013.
-Olivia Glebbeek & Evelien Krijl, Een ongestoord gesprek, 'Niet Normaal, Beurs van Berlage', Amsterdam, 2010