Stichting Kunst & Historisch Bezit ASR Nederland

a.s.r. is de Nederlandse verzekeringsmaatschappij voor alle verzekeringen. Met de merken a.s.r., De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen en Ditzo biedt a.s.r. een breed assortiment van financiële producten op het terrein van: schade-, levens- en inkomensverzekeringen, collectieve en individuele pensioenen, zorgverzekeringen, reis- en recreatie-, en uitvaartverzekeringen voor zowel particulieren als voor de zakelijke markt.

Naast verzekeringsproducten heeft a.s.r. ook spaar- en beleggingsproducten en bankspaarproducten in haar assortiment. a.s.r. is ook als belegger onder meer actief in vastgoedexploitatie en -ontwikkeling. a.s.r. behoort tot de vijf grootste verzekeraars van Nederland. 

 

Collectie

Verzamelbeleid
De basisgedachte voor het aanleggen van een kunstcollectie is de werkomgeving voor de medewerkers zo inspirerend mogelijk te maken. Er is bewust gekozen voor hedendaagse Nederlandse beeldende kunst. Kunst wordt ook ingezet ten behoeve van de uitstraling en representativiteit van de verschillende ruimtes. Voor a.s.r. is daarnaast de maatschappelijke betrokkenheid om kunst en cultuur te ondersteunen van belang. Met de historische collecties wil de stichting het historisch bewustzijn uitdragen en een gemeenschappelijke bedrijfscultuur bevorderen. Dit leidt tot grotere verbondenheid met het bedrijf.
Het profiel van de kunstcollectie bestaat uit drie thematische richtingen die aansluiten bij de positionering van a.s.r. De kunstwerken sluiten aan bij de thema's mens, dagelijks leven en natuur. Zo visualiseert de kunstcollectie de identiteit van a.s.r. Het aankoopbeleid richt zich op het werk van hedendaagse Nederlandse kunstenaars. Met de kunstaankopen wil de stichting de thematische onderverdeling verder versterken.
Daarnaast verzamelt a.s.r. een collectie hedendaagse glasobjecten. Het aankoopbeleid richt zich op autonome glaskunstwerken van in Nederland wonende of werkende kunstenaars. Het gaat veelal om kunstenaars die experimenteren met glas en de grenzen hiervan opzoeken. Met hun transparantie en helderheid sluiten de glasobjecten mooi aan bij enkele belangrijke uitgangspunten voor het profiel van a.s.r.

Geschiedenis
In januari 2010 is de Stichting Kunst & Historisch Bezit a.s.r. opgericht. De stichting bestaat uit de volgende onderdelen:
-Kunst
-Historisch Bezit
-Historisch Archief
-Historische bibliotheek
Deze verzameling is vanaf 1720 door verschillende bedrijfsovernames bij elkaar gekomen.
De kunstcollectie is gedeeltelijk verzameld volgens een kunstbeleid waarbij de focus lag op de aankoop van moderne hedendaagse kunst van Nederlandse kunstenaars. In de collectie is zowel naar thema als kunststroming verzameld.

 

 

Uit de collectie
Maurice Thomassen

Passé, nr. 268, 2005
gemengde techniek op doek
90 x 55 cm

In het kort

Naam collectie
Stichting Kunst & Historisch Bezit ASR Nederland

Contactpersoon
Sigrid Vegter

Hoofdkantoor
Utrecht

Locaties kunstcollectie
Utrecht

Aantal kunstwerken
Circa 1600

Ontstaansjaar
1720, sinds 2010 Stichting Kunst & Historisch Bezit ASR Nederland

Disciplines
Schilderijen, foto's, grafiek, werken op papier, glasobjecten, historische objecten

Verzamelgebied
Hedendaagse Nederlandse beeldende kunst volgens thematische richtingen. Historisch materiaal dat kenmerkend is voor a.s.r. en haar rechtsvoorgangers.

Website bedrijf
www.asrnederland.nl

Website kunstcollectie
.

Publicaties
-Abbe, Liesbeth van, Maria Anne van Dijk, Sur Place, Utrecht, 2007    

Expositieruimte
Fortis kantoor Herengracht, Amsterdam, 2007