BPD Kunstcollectie

BPD is geen bouwonderneming en evenmin een architectenbureau. Wij zijn een gebiedsontwikkelaar die zich inzet voor het verwezenlijken van leefomgevingen die zelf ook leven. Natuurlijk, we zijn een commercieel bedrijf, maar we zien onszelf toch vooral als een onderneming met een maatschappelijke taak. Met idealen die niet alleen van bedrijfseconomische aard zijn. We willen ook trots zijn op onze bijdragen aan de woonomgevingen in de landen waarin we opereren: Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Collectie

De BPD Kunstcollectie is na meer dan 40 jaar verzamelen onlosmakelijk verbonden met de organisatie. De collectie is ontstaan om medewerkers een stimulerende werkomgeving te bieden en hen anders naar de wereld te laten kijken. Daarnaast vindt BPD het belangrijk om een maatschappelijke positie in te nemen ter ondersteuning van het culturele klimaat.

Kunstbeleid
BPD levert al ruim 70 jaar een bijdrage  aan de kwaliteit van de leefomgeving van mensen. We stimuleren op verschillende manieren kunst en cultuur, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Zo bestaat de BPD Kunstcollectie inmiddels 40 jaar. Deze hedendaagse kunstcollectie omvat bijna 1000 kunstwerken en wordt getoond in de organisatie en in musea in binnen- en buitenland. Ook maakt BPD al bijna 30 jaar BPD Cultuurfonds mogelijk. Dit landelijke fonds richt zich op kunst- en cultuur bij projecten die raakvlakken hebben met bouwen, de gebouwde omgeving, stedelijke ontwikkeling, gebiedsontwikkeling en openbare ruimte.

Met BPD Lab verbinden we alternatieve en inspirerende praktijken van stedenbouwers, publieke ontwikkelaars, kunstenaars en architecten aan actuele thema's en de dagelijkse praktijk van gebiedsontwikkeling. Daarnaast versterken we met BPD Kunstprojecten kunst en cultuur in relatie tot de gebiedsontwikkelingen van BPD. Dit varieert van de realisatie van kunst in de openbare ruimte tot het ontwikkelen van een tijdelijk kunst- en cultuurprogramma voor een specifieke plek of een gebied.

 

Uit de collectie
Tony Cragg

Flotsam, 1999
polystyreen en glasvezel
125 x 100 x 100 cm

Collecties 11 juni 2015
Ângela Ferreira
Bouwfonds Kunststichting
In het kort

Naam collectie
BPD Kunstcollectie

Contactpersoon
Sharon Oldenkotte-Vrolijk, Jenny Rietbergen-Barendregt, Caroline Coffrie

Hoofdkantoor
Amsterdam

Locaties kunstcollectie
De collectie hangt op verschillende locaties van BPD in Nederland en Duitsland.

Aantal kunstwerken
1000

Ontstaansjaar
1976

Disciplines
Alle disciplines

Verzamelgebied
Uitgangspunt van het huidige verzamelbeleid is het verzamelen van hedendaagse (inter-)nationale kunst waarin ruimte een rol speelt. Dit betreft werk van kunstenaars die architectuur, stedelijke en openbare ruimte in hun werk gebruiken, maar ook werk van kunstenaars die zich bezighouden met de manier waarop hun werk zich verhoudt tot de ruimte.

Rondleidingen
Op aanvraag.

Website bedrijf
www.bpd.nl

Website kunstcollectie
www.bpdkunstcollectie.nl

Publicaties
-Rabo Kunstzaken en Afdeling Kunst & Cultuur Rabo Vastgoedgroep, Habita(n)t, Utrecht, 2012
-Eva Rovers, Wahlverwandtschaft. Bouwfonds Kunstcollectie -Museum Belvédère, Oranjewoud, 2009
-Véronique Baar, Jenny Barendregt, Sharon Oldenkotte-Vrolijk & Micky Piller, Room with a view, de Bouwfonds Kunstcollectie, Hoevelaken, 2006
-Wim Beeren, Maarten Doorman & Fred van de Velden, Twintig jaar verzamelen, Hoevelaken, 1996
-Maarten Doorman & Tracy Metz, Bouwfonds. Een keuze, Hoevelaken, 1996  

Ondersteuning
BPD levert al ruim 70 jaar een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving van mensen. We stimuleren op verschillende manieren kunst en cultuur, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Zo bestaat de BPD Kunstcollectie inmiddels 40 jaar en maakt BPD al bijna 30 jaar BPD Cultuurfonds mogelijk. Met BPD Lab zetten we kunst en cultuur in bij visievorming op toekomstige opgaven van BPD. Daarnaast versterken we met BPD Kunstprojecten kunst en cultuur in relatie tot de gebiedsontwikkelingen van BPD.

Bruiklenen
-Micha Patiniott, Loud Shirt, 'Figuurlijk', Museum Hilversum, 2012
-Tony Cragg, Flotsam, 'BinnensteBuiten', CBK Drenthe, Assen, 2012
-Henk Visch, L'absente de tous bouquets nr.2, 'Henk Visch', KAdE, Amersfoort, 2012
-Roger Raveel, Hoogspanning, 'Even terugschouwen', Museum voor Moderne Kunst Arnhem, 2011-2012
-Susanne Kriemann, One Time One Million, 'Susanne Kriemann', Kunsthalle Winterthur, 2011