Kunstcollectie Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam is een grootstedelijke hogeschool met ruim 31.000 studenten en ongeveer 3.000 beroepskrachten. We leiden op voor de brede arbeidsmarkt in de Rotterdamse regio en dragen bij aan innovatie in de beroepspraktijk. De Willem de Kooning Academie maakt deel uit van Hogeschool Rotterdam. In het Rotterdamse kunstleven heeft de Willem de Kooning Academie als stedelijke kunstinstelling van oudsher een markante plaats ingenomen. De academie kan bogen op een geschiedenis die teruggaat tot de 2e helft van de achttiende eeuw. Anno nu vinden aankomende kunstenaars, vormgevers, kunstvakdocenten en cultuurpromotors er een op maat gesneden opleiding.

Collectie

De kunstcollectie van Hogeschool Rotterdam bestaat uit hedendaagse kunst van oud-studenten van de Willem de Kooning Academie, onderdeel van Hogeschool Rotterdam.

Kunstbeleid
Op een enkele uitzondering na heeft de kunstcommissie zich altijd gericht op kunstenaars die als oud-student of docent van de Willem de Kooning Academie hun professionele sporen hebben verdiend. Daardoor biedt de kunstcollectie van Hogeschool Rotterdam een fraaie staalkaart van het hoogwaardige potentieel van de Willem de Kooning Academie.

Geschiedenis
Hogeschool Rotterdam nam zich in 1994 voor een kunstcollectie op te bouwen. Dat gebeurde op initiatief van Hein van Haaren, directeur van de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam – de huidige Willem de Kooning Academie. Het College van Bestuur van Hogeschool Rotterdam vertrouwde de collectievorming toe aan een onafhankelijke kunstcommissie, waarvan de initiatiefnemer de eerste voorzitter werd. De kunstcommissie kon beschikken over een regulier jaarlijks budget. Inmiddels telt de kunstcollectie ruim honderddertig werken van meer dan tachtig kunstenaars. Hiermee onderscheidt  Hogeschool Rotterdam zich van de meeste andere hogescholen in Nederland. In 2001 werd Hein van Haaren opgevolgd door de huidige (externe) voorzitter, Hans Walgenbach, voormalig directeur van het Museum Rotterdam en als weinig anderen thuis in het Rotterdamse kunstleven. De kunstcommissie bestaat verder uit medewerkers van  Hogeschool Rotterdam: Hans Andringa en Jan van Heemst, docenten Willem de Kooning Academie, Bert Steenbeek, docent Instituut voor Sociale Opleidingen en Hans Verbij, docent Instituut voor Bouw en Bedrijfskunde. Helen Hulspas, bestuursassistent van het College van Bestuur, fungeert als secretaris. Feeling en passie voor kunst hebben zij allen gemeen. De kunstcommissie vergadert zo’n tien keer per jaar en trekt daarnaast periodiek extra tijd uit voor bezoek aan ateliers, galeries, beurzen en tentoonstellingen. In een enkel geval verstrekt de kunstcommissie ook specifieke opdrachten.

Collecties 30 mei 2012
AANWINST Kunstcollectie Hogeschool Rotterdam
van 30 mei t/m 14 oktober 2012
load more
In het kort

Naam collectie
Kunstcollectie Hogeschool Rotterdam

Contactpersoon
Helen Hulspas

Hoofdkantoor
Rotterdam

Locaties kunstcollectie
De collectie is verspreid over de verschillende gebouwen van Hogeschool Rotterdam in Rotterdam

Aantal kunstwerken
Ruim 130

Ontstaansjaar
1994

Disciplines
Alle disciplines; schilderijen, foto's, tekeningen, grafiek, beelden, installaties, video's

Verzamelgebied
Hedendaagse kunst van oud-studenten van de Willem de Kooning Academie, onderdeel van Hogeschool Rotterdam

Rondleidingen
Op verzoek worden rondleidingen gegeven

Website bedrijf
www.hogeschoolrotterdam.nl

Website kunstcollectie
www.hogeschoolrotterdam.nl

Publicaties

  • Aanwinst, Kunstcollectie Hogeschool Rotterdam (boek,, de gehele collectie van 1994 tot 2012)
  • Publicaties in Profielen (onafhankelijk blad van Hogeschool Rotterdam)
 

Externe exposities

  • Tentoonstelling in eigen gebouw locatie Academieplein april 2002
  • Tentoonstelling ‘Aanwinst, Kunstcollectie Hogeschool Rotterdam’ in de Kunsthal Rotterdam van 30 mei t/m 14 oktober 2012

Bruiklenen

  • Henri Jacobs, Centrum Beeldende Kunst, tentoonstelling ‘Hommage’ 2006
  • Willem Oorebeek, tentoonstelling ‘Once or Many’ Lissabon, Portugal, 2008