Isala Kunst collectie

Isala is een groot topklinisch ziekenhuis in Zwolle. Het ziekenhuis heeft 776 bedden en er werken 5.407 medewerkers. In Isala draait alles om het geven van hoogwaardige zorg. Patiënten zijn bij ons te gast en beleven vaak zware, emotionele tijden. Isala biedt meer dan basiszorg. In de loop van de jaren hebben we steeds meer bijzondere topklinische zorg toegewezen gekregen. Hart- en neurochirurgie zijn vertegenwoordigd in de Isala.

 

 

Collectie

Met een relatief klein budget verzamelt de Isala al vele tientallen jaren hedendaagse kunst.  Vooral aanstormend talent heeft speciale aandacht.  Bijna alle disciplines in de moderne kunst zijn vertegenwoordigd in de collectie. In 2013 heeft de Isala een nieuw gebouw betrokken. Architectenbureau  Van Huut heeft een gebouw ontworpen in de organische stijl. Alle specifieke stijlkenmerken zijn aanwezig. In het nieuwe gebouw werd een groot deel van de kunstcollectie geplaatst. Veel kunstwerken uit de collectie staan op de buitenterreinen. De komende jaren zal de kunstcollectie voortdurend worden uitgebreid.

Kunstbeleid

In de Isala is een kunstcommissie actief. Kwalitatief hoogwaardig kunst wordt aangekocht die aansluit bij de architectuur en een toevoeging geeft op de beleving van patiënten, familie en medewerkers in het ziekenhuis. Kunst wordt aangekocht van professioneel werkende kunstenaars die voornamelijk werken  in Nederland

Geschiedenis

Enkele jaren geleden waren in Zwolle twee ziekenhuizen gevestigd. Eind jaren negentig is besloten om beide ziekenhuizen te laten fuseren. In beide ziekenhuizen was een kunstcommissie actief. Na de fusie werden de commissies samengevoegd. Een nieuw kunstbeleid werd ingezet. In beide ziekenhuizen bevond zich een kunstcollectie. Ongeveer 1200 werken waren aanwezig. Onmogelijk konden deze werken worden geplaatst in de nieuwbouw. Er heeft een grondige selectie plaatsgevonden. Ongeveer 450 werken zijn momenteel geplaatst in het nieuwe ziekenhuis. Voor de toekomst is nog voldoende ruimte om nieuwe werken in de collectie op te nemen.

Uit de collectie
Herman Lamers

De Beschermengel, 2013
glazen beeld
250 x 125 x 125 cm

 

In het kort

Naam collectie
Isala Kunst collectie

Contactpersoon
Hans Damink (Kunstcoördinator), Peter Bloembergen (Voorzitter kunstcommissie)

Hoofdkantoor
Zwolle

Locaties kunstcollectie
De collectie is verspreid over de locaties Zwolle en Kampen

Aantal kunstwerken
De collectie bestaat momenteel ongeveer uit 450 kunstwerken.

Ontstaansjaar
1995

Disciplines
Alle disciplines zijn vertegenwoordigd in de collectie.

Verzamelgebied
Hedendaagse Nederlandse kunst

Rondleidingen
Rondleidingen worden niet gegeven.    

Website bedrijf
www.isala.nl

Website kunstcollectie
.

Publicaties

  • Beter Kijken , uitgave bij expositie in het Stedelijk Museum Zwolle, 2000
  • Isala en de kunst, uitgave bij expositie in Museum de Fundatie in Zwolle, 2007
 

Externe exposities

  • Beter Kijken , Stedelijk Museum te Zwolle (2000)
  • Isala en de Kunst, Museum de Fundatie  te Zwolle (2008)