NN Group Art Collection

NN Group is een verzekeraar en vermogensbeheerder die actief is in meer dan achttien landen, met sterke posities in een aantal Europese landen en Japan. Met circa 11.500 medewerkers biedt NN Group een uitgebreid assortiment van producten en diensten op het gebied van pensioenen, verzekeren, beleggen en bankieren. De meer dan 15 miljoen klanten van NN Group variëren van particulieren en midden- en kleinbedrijf tot grote ondernemingen en institutionele banken.

NN Group bestaat uit Nationale-Nederlanden, NN en NN Investment Partners. Op 2 juli 2014 werden zij gezamenlijk een zelfstandige onderneming. Zij staan onder de naam NN Group genoteerd aan Euronext Amsterdam (symbool 'NN').

 

 

Collectie

Kunstbeleid

NN Group wil kunst voor mensen van alle leeftijden en achtergronden toegankelijk maken, met een focus op de regio Rotterdam en Den Haag (waar de kantoren zijn gevestigd). NN Group hecht waarde aan de rol van kunst en cultuur in de maatschappij, omdat kunst inspireert en verbindt. Daarom wordt er geïnvesteerd in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse musea en kunstenaars. Dit komt tot uiting via de ondersteuning van museale tentoonstellingen voor een breed publiek, het stimuleren van cultureel ondernemerschap en door het genereren van kunstopdrachten voor de eigen collectie. Daarnaast wordt vanaf 2017 jaarlijks de NN Group Art Award op de Art Rotterdam kunstbeurs uitgereikt, een stimuleringsprijs voor de uitzonderlijke kwaliteit van het kunstonderwijs in Nederland. Zowel jong talent als mid-career kunstenaars komen voor deze prijs in aanmerking.

Geschiedenis

NN Group (de holding van Nationale-Nederlanden) heeft een bedrijfscollectie van ruim 1500 werken waarmee de kantoren zijn ingericht. Vanaf de oprichting van Nationale-Nederlanden in 1963 is er kunst verzameld. De collectie omvat verschillende sub-collecties; een unieke serie glaskunst, Nederlandse figuratieve kunst en Nieuwe Haagse School. De kunstcollectie is in de loop der tijd gegroeid door fusies en overnames. Door bijvoorbeeld de overname van RVS in 1984 en de fusie van NMB Postbank met Nationale-Nederlanden, hierdoor ontstond ING in 1991. Na de afsplitsing van ING is NN Group in 2014 verzelfstandigd met een eigen merk en ook een nieuw kunstbeleid.

 

Uit de collectie
Esther Tielemans

Performance II, 2012
muurschildering, acryl en epoxy op multiplex
(foto: Peter Tijhuis)

Collecties 18 december 2018
NN's Artworks are Out of Office
Collecties 10 februari 2018
NN Group Art Award 2018
gewonnen door Pauline Curnier Jardin
In het kort

Naam collectie
NN Group Art Collection

Contactpersoon
Els Drummen en Elisah van den Bergh (kunstadviseurs)

Hoofdkantoor
Den Haag

Locaties kunstcollectie
In de kantoorpanden van NN Group: Haagse Poort (Den Haag), Delftse Poort (Rotterdam) Veluwepoort (Ede), Toorop gebouw (Amsterdam), Ohra gebouw (Arnhem)

Aantal kunstwerken
ca. 2300 (inclusief subcollectie Delta IIoyd)

Ontstaansjaar
1963

Disciplines
Multidisciplinair (schilderkunst, fotografie, glaskunst, installaties en grafiek)

Verzamelgebied
De verzamelfocus ligt op werk van kunstenaars die een sterke band hebben met Nederland. De collectie criteria zijn: vakmanschap, ambacht en innovatie. Binnen de bedrijfscollectie betreft dit werken die tot stand zijn gekomen vanuit bijzondere skills en een ervaren vakmanschap van een kunstenaar die durft te experimenteren met materialen en innovatieve invalshoeken opzoekt. Jaarlijks wordt de NN Group Art Award uitgereikt, een stimuleringsprijs voor hedendaagse kunstenaars, gekoppeld aan de Art Rotterdam kunstbeurs.

Rondleidingen
Op verzoek.

Website bedrijf
www.nn-group.com

Website kunstcollectie
www.nn.nl

Expositieruimte
Op de 18 meter lange 'beeldmuur' van het NN Café in Rotterdam (naast het centraal station) krijgen kunstenaars en musea de kans om hun kunstwerken en exposities te presenteren. We werken samen met culturele instellingen uit de stad, zoals de Kunsthal Rotterdam en het Nederlands Fotomuseum.    

Externe exposities
Op de NN Group website staan de museale partners en tentoonstellingen die door NN Group worden ondersteund. Ook is er meer informatie terug te vinden over de NN Group Art Award.