Stichting Océ Kunstbezit

Océ is een van 's werelds grootste leveranciers op het gebied van document management en printen voor professionals. Het brede aanbod van Océ omvat snelle digitale productieprinters en grootformaat printsystemen voor zowel technische documentatie als display graphics in kleur, naast kantoorsystemen voor printen en kopiëren. Bovendien is Océ een toonaangevende speler op het gebied van outsourcing van document management. Het bedrijf werd opgericht in 1877 in Venlo. In 2010 sloot Océ zich aan bij de Canon groep, waardoor 's werelds grootste leverancier in de printsector ontstond.

Collectie

De kunstcollectie van Océ  is samengesteld met een tweeledig doel voor ogen: het verfraaien van de werkomgeving en het bijdragen aan de ontwikkeling van jonge kunstenaars door middel van aankopen en andere vormen van ondersteuning. De nadruk ligt op kunstenaars die het eigen medium onderzoeken en met lef hun grenzen verkennen.

Kunstbeleid
Stg. Océ  Kunstbezit focust op de voorhoede in de hedendaagse (schilder)kunst, omdat het aansluit bij het research karakter van Océ. Het bedrijf had altijd al onderzoek ten behoeve van nieuwe technologie hoog in het vaandel staan.
De stichting verzamelt sinds begin jaren negentig van kunstenaars uit de hele wereld, met een lichte voorkeur voor de eigen (Eu)regio. De circa 800 kunstwerken van Océ sieren zowel de gangen en spreekkamers als de kamers van individuele medewerkers op verschillende locaties in Venlo. In het hoofdverkoopkantoor in Den Bosch is een semi-permanente tentoonstelling samengesteld.

Geschiedenis
Omstreeks 1970 begon Océ met ad hoc aankopen van kunst, ter verfraaiing van de werkomgeving. Bij iedere nieuwbouw werden werken aangekocht. Bovendien werden op advies van een tijdelijke kunstcommissie in de jaren tachtig een aantal grote werken in opdracht uitgevoerd. Hiermee kreeg het verzamelen een andere dimensie: er werd nagedacht over de inhoud van het werk in relatie tot de bedrijfscultuur. In 1990 besloot de Raad van Bestuur om de kunstcollectie onder te brengen in Stichting Océ Kunstbezit, die werkt met een jaarlijks vast te stellen budget. In 2006 is een externe curator aangetrokken voor het beheer en behoud van de collectie.
Aanvankelijk werden er vooral werken in oplage gekocht van lokale kunstenaars. In 1990, bij de oprichting van de Stichting, is er bewust gekozen voor een focus op jonge kunstenaars uit de hele wereld die met een onderzoekende geest de schilderkunst proberen te vernieuwen. De onderzoekende geest van Océ - vertaald naar een sterke afdeling R&D - werd bewust gespiegeld in de kunstcollectie.

 

Uit de collectie
Alice Nikitinova

The Signpost, 2009
acryl en olieverf op doek
140 x 120 cm

Collecties 11 mei 2015
Art & D kunstprojecten
door Océ
load more
In het kort

Naam collectie
Stichting Océ Kunstbezit

Contactpersoon
Gerardine Schreurs

Hoofdkantoor
Venlo

Locaties kunstcollectie
Meerdere complexen in Venlo, het hoofdverkoopkantoor (voortaan Canon Nederland) in Den Bosch en het Competence Center nabij München.

Aantal kunstwerken
circa 800 stuks

Ontstaansjaar
Rond 1970

Disciplines
schilderijen, tekeningen, grafiek, incidenteel ook beelden en video's

Verzamelgebied
Stichting Océ Kunstbezit verzamelt hedendaagse kunst van jonge mensen die het eigen medium (schilderkunst) onderzoeken en met lef hun grenzen verkennen; internationaal, met een accent op de eigen regio.

Rondleidingen
Er bestaat een beperkte mogelijkheid tot kunstrondleidingen in Venlo.

Website bedrijf
www.Océ.com

Website kunstcollectie
.

Publicaties
- Claudine Hellweg, Something and Something Else, Venlo, 2008
- Ko van Dun, Is de Schilder Happy?, Venlo, 2003
- Rutger Pontzen, Collectie Océ - van der Grinten. Jonge Kunst/ Young Art 1990-1996, Maastricht, 1996

Ondersteuning
Stichting Océ Kunstbezit nodigt sinds 2011 incidenteel een kunstenaar uit om te experimenteren met de apparaten van Océ en een kunstwerk in kleine oplage te ontwikkelen.

Bruiklenen
- Bas de Wit, Schudden voor gebruik, 'Sidi El Karchi & Bas de Wit', Bonnefantenmuseum Maastricht, 2010
- Wouter van Riessen, Zelfportret, 'Double', Museum Het Domein Sittard, 2007
- Wafae Ahalouch El Keriasti, Sleepers, 'Zonder titel', MUHKA Antwerpen, 2007
- Melissa Gordon, Centerpiece, 'ABN AMRO Art Award 2007' , ABN AMRO Amsterdam, 2007
- Michael Raedecker, Flaming youth (nr 2), 'G.E.B.O.R.D.U.U.R.D.' , Textielmuseum Tilburg, 2006