Kunstcollectie percentageregeling Rijksoverheid

Het Rijksvastgoedbedrijf is de vastgoedorganisatie van en voor de Rijksoverheid en is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Wij zijn verantwoordelijk voor het beheer en de instandhouding van de grootste en meest diverse vastgoedportefeuille van Nederland.

Het Rijksvastgoedbedrijf zet vastgoed in voor de realisatie van rijksoverheidsdoelen, in samenwerking met, en met oog voor de omgeving.

 

Collectie

Het Rijksvastgoedbedrijf is een van de de grootste opdrachtgevers van beeldende kunst ter wereld. Bij nieuwbouw, verbouw of renovatie van rijksgebouwen wordt een percentage van de bouwsom besteed aan beeldende kunst. Deze percentageregeling bestaat sinds 1951 en wordt nog steeds uitgevoerd.

Kunstbeleid
Het Rijksvastgoedbedrijf probeert de rijke verscheidenheid van kunstuitingen van onze tijd in haar volle breedte te laten zien. Wij willen als opdrachtgever innoveren, een podium bieden aan een kunstenaar, maar aarzelen ook niet om hoge eisen aan die kunstenaar te stellen. De balans tussen kwalitatief goede kunst en verstaanbaarheid wordt bewaard door voor elke opdracht met een kunstcommissie te werken. Naast de architect en de kunstadviseur van het Rijksvastgoedbedrijf,  bestaat deze commissie ook uit vertegenwoordigers van de organisatie waar de kunst voor is bedoeld. In elk project worden de grenzen opnieuw verkend.

Geschiedenis
Toen de regeling in 1951 begon, werd de selectie van kunstenaars aanvankelijk door architecten gedomineerd. Vervolgens door kunstenaars, en de laatste jaren in toenemende mate door een combinatie van kunstenaars en kunsthistorici. Altijd in samenspraak met de klant.

De doelen van de regeling zijn in de loop der jaren verschoven van decoratieve aankleding en volksverheffing, naar verbetering van de kwaliteit van de werkomgeving tot een middel om de democratie en het culturele debat te inspireren en een bijdrage te leveren aan de identiteit van de Staat.

 

Uit de collectie
In het kort

Naam collectie
Kunstcollectie percentageregeling Rijksoverheid

Contactpersoon
Annemarieke Leendertz

Hoofdkantoor
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Den Haag

Locaties kunstcollectie
De kunstcollectie bevindt zich verspreid over de rijksgebouwen in Nederland: kantoren, gevangenissen, paleizen, rechtbanken en ministeriegebouwen.

Aantal kunstwerken
Ongeveer 5.000

Ontstaansjaar
1951

Disciplines
Alle displines

Verzamelgebied
Hedendaagse beeldende kunst

Rondleidingen
Geen

Website bedrijf
www.rijksvastgoedbedrijf.nl

Website kunstcollectie
In wording

Publicaties

 • In Opdracht
  Zestig jaar percentageregeling beeldende kunst bij rijksgebouwen
  Auteur Wijnand Galema
  Uitgever SUN
  ISBN 978-94-6105-013-7
 • Present; kunst bij rijksgebouwen 2004-2006
  Uitgever Episode Publishers, Rotterdam
  Verschenen 2007
  ISBN 9789059730649
 • Kunst bij rijksgebouwen 2000-2003
  Uitgever Episode Publishers, Rotterdam
  Verschenen 2004
  ISBN9059730062
 • Kunstopdrachten van de Rijksgebouwendienst na 1945
  UitgeverUitgeverij 010, Rotterdam
  Verschenen 1995
  ISBN9064501955

Expositieruimte
Openbare ruimte bij Rijksgebouwen in Nederland