Rijnstate kunstcollectie

Rijnstate biedt ziekenhuiszorg van topklinische kwaliteit in de regio Arnhem, Rheden en De Liemers. Dit doen we op vier locaties: Arnhem, Velp, Zevenaar en Arnhem-Zuid. Onze locatie in Arnhem maakt onderdeel uit van de vereniging Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ). Als ziekenhuis hebben wij de verantwoordelijkheid om goed voor onze patiënten te zorgen. Hiervoor doen wij wetenschappelijk onderzoek en houden we ons bezig met innovatie. Binnen onze patiëntenzorg streven we ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame oplossingen, zowel in de directe zorg als de processen daaromheen.

 

Collectie

Rijnstate bouwt aan een professionele hedendaagse kunstcollectie die past in een ziekenhuis; kunst die inspireert, patiënten afleidt, een dialoog genereert en bezoekers aangenaam verrast. We richten ons vooral op kunstenaars die in Nederland werkzaam zijn. Van jong talent tot fameus en befaamd.

Kunstbeleid
Rijnstate koopt kunst aan en biedt kunstenaars ruimte om werk te exposeren. De laatste jaren ligt het accent op het verstrekken van opdrachten aan kunstenaars bij verbouw en nieuwbouw. In ons huis besteden we veel aandacht aan een helende omgeving voor onze patiënten; van een gastvrij onthaal en goede bewegwijzering in huis tot een zorgvuldig ontworpen interieur. Beeldende kunst zorgt voor een extra dimensie in het geheel. We dragen zorg voor toegankelijke informatie over de kunstwerken. Op vanzelfsprekende wijze komt daardoor een groot publiek in aanraking met beeldende kunst.

Geschiedenis
Rijnstate is ontstaan uit een fusie van drie Arnhemse ziekenhuizen en opende in 1995 haar deuren. De start van de kunstcollectie Rijnstate werd in dat jaar gemarkeerd door het plaatsen van een  mobile van Rombouts Droste in het atrium van Rijnstate Arnhem en dertien lettermeubelen van Marc Ruygrok verdeeld over de verdiepingen van deze locatie. Uit de nalatenschap van het Diaconessenhuis is zowel het beeld van Zadkine als het beeld van Franz Stracké meeverhuisd naar Rijnstate Arnhem. In 2001 fuseerde  Rijnstate met Ziekenhuis Zevenaar en Ziekenhuis Velp en is de kunstcollectie over alle locaties verspreid.


 

Collecties 6 november 2019
Anuli Croon exposeert in Rijnstate
Rijnstate
In het kort

Naam collectie
Rijnstate kunstcollectie

Contactpersoon
Jeroen Glas

Hoofdkantoor
Arnhem

Locaties kunstcollectie
De collectie is verspreid over vier locaties: Arnhem, Velp, Zevenaar en Arnhem-Zuid

Aantal kunstwerken
700

Ontstaansjaar
1995

Disciplines
Alle disciplines

Verzamelgebied
Hedendaagse beeldende kunst

Rondleidingen
Rondleidingen zijn op aanvraag mogelijk.
Een korte wandelroute langs de kunstwerken ligt bij de balie in Rijnstate Arnhem.  

Website bedrijf
www.rijnstate.nl

Website kunstcollectie
kunst.rijnstate.nl

Publicaties

  • 7 covers met begeleidende tekst, Mirjam Geelink, NTvG Amsterdam, 2014-2015
  • 3 projecten zijn opgenomen in De collectie, 25 jaar kunstprojecten in zorginstellingen, SKOR, 2009
  • Eugène Terwindt en Ton Nijst, Kunst om beter van te worden, Arnhem,1995
  • Tim Huisman, Kunst & Geneeskunst, Arnhem, 1995
 

Expositieruimte
Op de begane grond van Rijnstate Arnhem, in een hal waar dagelijks honderden mensen doorheen lopen, maakt Rijnstate zes exposities per jaar. Solo's van kunstenaars waarmee we de grenzen verkennen van wat kunst in een ziekenhuis kan brengen. De dynamiek van iedere twee maanden een nieuwe tentoonstelling inspireert patiënt, bezoeker en medewerker. Te bezoeken gedurende openingstijden van de hoofdingang.    

Ondersteuning

  • Rijnstate ondersteunt Artez-studenten en alumni met exposities, opdrachten en begeleiding.
  • Rijnstate heeft het project van Future Cities/gemeente Arnhem in 2013 ondersteunt om de klimaatproblematiek onder de aandacht te brengen door 'Het mosbed van kunstenaar Annechien Meier'  op het voorterrein te plaatsen.
  • Rijnstate heeft in 2008 meegewerkt aan de Processie georganiseerd door Anna Tilroe tijdens Sonsbeek Grandeur. Medewerkers van Rijnstate hebben samen met de daklozen het beeld van Matthew Monahan door de straten van Arnhem gedragen.
 

Bruiklenen

  • Marnix Goossens Patio en Outsight, tentoonstelling Yonder, Nouvelles Image en Foam, 2013
  • Ossip Zadkine, De verloren zoon, tentoonstelling Chez Zadkine, Singermuseum Laren, 2004