Zuyderland kunstcollectie

Zuyderland is een ziekenhuis op meerdere locaties, voortkomend uit Orbiss in Sittard en Atrium uit Heerlen en bestaat naast de twee ziekenhuizen uit tien zorgcentra met buitenlocaties, twee hospices, revalidatie, geestelijke gezondheidszorg en jeugdgezondheidszorg.

 

Collectie

De kunstcollectie in Zuyderland is momenteel te zien in de openbare ruimte van Zuyderland Heerlen en bestaat uit hedendaagse kunstwerken met als centraal thema 'de mens' of 'het mens zijn'. Ze zijn afkomstig van kunstenaars die een link hebben met de Euregio of vlak daarbuiten.

Kunstbeleid
Kunst biedt hoop, troost en vermaak, waardoor wij een moment aan iets anders kunnen denken dan de reden van ons bezoek aan het ziekenhuis. Daarom is er ten behoeven van  Zuyderland de Stichting 'Beheer Kunstcollectie Zuyderland' actief.  Het hoofddoel van deze stichting  is het beheren, verwerven, leveren en tonen van (internationale) hedendaagse kunst met als centraal thema 'de mens' en deze in te zetten voor een omgeving die het welzijn van patiënten, medewerkers en bezoekers van Zuyderland kan bevorderen.
Tevens  organiseert de stichting  tentoonstellingen in Zuyderland, locatie Heerlen, voor kunstenaars van wie de stichting werk in haar collectie heeft. De stichting heeft geen winstoogmerk en dient het algemeen belang.

Geschiedenis
Vanaf 2003 is er in Atrium MC een kunstbeleid ingevoerd waarmee inmiddels een keur aan werken van lokale en Euregionale kunstenaars is aangeschaft. De selectie van deze werken vond plaatst door een kunstcommissie bestaande uit medewerkers en professionals uit het vakgebied, die tezamen waakte over de artistieke kwaliteit en andere selectiecriteria die toebehoren aan de bedrijfspraktijk van het ziekenhuis. Deze commissie werd door de RvB benoemd, en een kunstbeleid werd geformuleerd om de 'nieuwe' collectie een fundament voor de toekomst te kunnen bieden. De oprichting van deze commissie betekende een frisse start voor de bedrijfscollectie van het toenmalige Atrium MC. In 2013 is deze kunstcommissie veranderd in de stichting 'Beheer Kunstcollectie Zuyderland'.

 

Collecties 2 maart 2020
Expositie: 'De keus van'
Zuyderland
Collecties 17 september 2019
Gecomponeerde toeval - Marcel Willems
Zuyderland
Collecties 1 juli 2019
Hans Keuls
Zuyderland
Collecties 17 december 2018
Van Erp
Zuyderland
Collecties 3 juli 2018
Gerrie Severens
Zuyderland
Collecties 8 mei 2018
In Between
Zuyderland
Collecties 21 april 2016
Diana Ramaekers
Zuyderland
In het kort

Naam collectie
Zuyderland kunstcollectie

Contactpersoon
Arno Sijben, Wiea Scherphuis

Hoofdkantoor
Zuyderland, locatie Heerlen

Locaties kunstcollectie
De kerncollectie is vooralsnog voornamelijk te zien in de openbare ruimtes van het ziekenhuis in Heerlen, naar de toekomst toe zal uitbreiding plaatsvinden naar de andere ziekenhuislocatie in Sittard alsmede de verschillende "buitenlocaties" . De kunstuitleen is bestemd voor de niet-openbare ruimtes binnen Zuyderland.

Aantal kunstwerken
2000 waarvan 500 in de kerncollectie.

Ontstaansjaar
2003

Disciplines
Schilderkunst, tekenkunst, grafische kunst, sculptuur en videokunst

Verzamelgebied
Hedendaagse kunst met als centraal thema ‘de mens’ of ‘het mens zijn’, met kunstenaars uit de Euregio of vlak daarbuiten.

Rondleidingen
In Zuyderland, locatie Heerlen worden regelmatig rondleidingen gegeven langs de vaste kunstcollectie.    

Website bedrijf
www.zuyderland.nl

Website kunstcollectie
www.zuyderland-kunstcollectie.nl

Expositieruimte
In Zuyderland Heerlen organiseert de stichting 'Beheer Kunstcollectie Zuyderland' vier of vijf tentoonstellingen per jaar. Het betreft dan thematische tentoonstellingen of tentoonstellingen van kunstenaars die werk in de collectie hebben of van kunstenaar waarvan de stichting werk wilt aanschaffen.