Huisbezoek Rijksclub

02 12 2016

Huisbezoek Rijksclub

info

Vakmanschap als vingerafdruk
Een ambitieuze kunstcollectie bij Theodoor Gilissen Bankiers

Wie het statige pand van Theodoor Gilissen aan de Amsterdamse Keizersgracht betreedt, voelt de geschiedenis en de traditie die het pand ademt. Maar wie een klassieke marmeren vloer en houten lambrisering verwacht komt bedrogen uit. Na een grove verbouwing, waarbij alleen de buitenmuren en de grove structuur behouden werden, is er nu een zee van licht gecreëerd door een het hoge Atrium. Daar hangt meteen als absolute blikvanger één van de topstukken uit de kunstcollectie van Theodoor Gilissen: 'Florisant, Bloeiend' van Heringa en Van Kalsbeek uit 2005.

Dit kunstwerk is een mooi voorbeeld van de thematische lijn waarlangs Theodoor Gilissen verzamelt: 'de kunstenaar en zijn materiaal'. Vakmanschap en een heel eigen manier van omgaan met het materiaal dat voorhanden is, vinden wij belangrijk bij de keuze van een kunstwerk.

De kunstcollectie is een interessante collectie om te mogen aanschouwen. Daarom werd in samenwerking met het Rijskmuseum een huisbezoek georganiseerd voor de Rijksclub (een donateursclub van het Rijksmuseum). Een avond waarbij twee conservatoren van het Rijksmuseum hun visie op de collectie konden geven. Via een rondleiding door het pand werden verschillende kunstwerken aanschouwt en toegelicht.

Zie voor meer informatie over de collectie van Theodoor Gilissen Bankiers ook de toelichting bij Collecties.

Who doesn't like cookies?