Arcadis Kunstcollectie

Arcadis is een internationale onderneming die advies, ontwerp-, ingenieurs- en managementdiensten levert op de gebieden infrastructuur, water, milieu en gebouwen. We verbeteren mobiliteit, duurzaamheid en de kwaliteit van leven, door balans aan te brengen in de gebouwde en natuurlijke leefomgeving. Arcadis ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten voor bedrijven en overheden. Met 21.000 medewerkers en €2,4 miljard omzet, heeft de onderneming een uitgebreid internationaal netwerk dat steunt op sterke lokale marktposities. Arcadis ondersteunt UN-HABITAT met kennis en expertise om de leefomstandigheden in snel groeiende steden over de hele wereld te verbeteren.

 

 

 

Collectie

De collectie bestaat uit werken van jonge nationale en internationale kunstenaars waarvan de beeldtaal zoveel mogelijk aansluit bij een van de vier marktsegmenten waarin Arcadis actief is: infrastructuur, water, milieu  en gebouwen. Zo vormen mens en verbindingen (spoor, weg en water) de leidraad voor infrastructuur. Voor milieu is dat mens en natuur (land, lucht en water) en voor gebouwen mens en bebouwing (industrie, stad of platteland). In de categorie infrastructuur zijn bijvoorbeeld olieverfschilderijen aangekocht die een beeld geven van mobiliteit en snelheid vanuit het oogpunt van zowel rail- als weginfrastructuur. De natuur wordt in meerdere verschijningsvormen met of zonder de menselijke figuur verbeeld in foto's en grafisch werk. Industriële bebouwing komt tot uitdrukking in een aantal figuratieve schilderijen van bijvoorbeeld een fabriekscomplex of een stedelijk landschap.


Kunstbeleid

Met de kunstcollectie wil Arcadis de medewerkers een aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving bieden en de communicatie tussen medewerkers bevorderen. De kunstcollectie benadrukt de bedrijfsidentiteit en vormt een bindend element van de bedrijfscultuur. Het verzamelen van kunst is onderdeel van het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Geschiedenis
In 2002 besluit de Raad van Bestuur hedendaagse beeldende kunst te verzamelen. Een belangrijke reden is de gewenste vervanging van kunstreproducties in de kantoren en gangen door originele beeldende kunst. Een drietal (olieverf)portretten van voorzitters Raad van Bestuur uit begin en eind twintigste eeuw vormt het startpunt van de eigentijdse collectie.

In het kort

Naam collectie
Arcadis Kunstcollectie

Contactpersoon
Dorry Reuling

Hoofdkantoor
Amsterdam

Locaties kunstcollectie
De meeste werken bevinden zich op het hoofdkantoor in Amsterdam en de kantoren in Arnhem, Amersfoort, Rotterdam en Den Bosch. Ook bevinden zich enkele werken in Londen, Praag, Warschau, Darmstadt, Parijs, Brussel, Santiago de Chile, Washington en New York.

Aantal kunstwerken
300

Ontstaansjaar
2002

Disciplines
schilderijen, foto's, tekeningen, grafiek en beelden

Verzamelgebied
Hedendaagse beeldende kunst; internationaal.

Website bedrijf
www.arcadis.com

Website kunstcollectie
.

Publicaties
Dorry Reuling/Ivonne Zijp, Kunstcollectie ARCADIS Art Collection, februari 2009     

Ondersteuning
In Nederland sponsort Arcadis de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam door middel van een fellowship. Ook wordt jaarlijks het Artcadia, Imagine your future’-project georganiseerd voor leerlingen van HAVO/VWO scholen. Zij maken in samenwerking met kunstenaar Jean-Paul Marsman schilderijen, maquettes en objecten om te laten zien hoe zij met huidige en toekomstige maatschappelijke vraagstukken zouden omgaan. De hoofdprijs is een reis voor tien leerlingen (en twee docenten) naar een van de steden waar de kennis en kunde van Arcadis worden ingezet (www.artcadia.nl).