Archive Fever
02 03 2017
info
In 1994 definieerde de Franse filosoof Jacques Derrida (1930-2014) een archief als 'een plek die herinneren, herhalen, herproduceren en herbeleven mogelijk maakt'. De historische en hedendaagse collecties van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam zijn een duidelijk voorbeeld van Derrida's definitie van het archief: een verzamelplaats die in continue beweging is en zowel betrekking heeft op de toekomst als het verleden. De openbaar toegankelijke verzameling boeken, prenten, tekeningen, schilderijen, gipsen beelden, films en foto's vormt een gevarieerde bron voor de ontwikkelingen binnen het kunstonderwijs en kunstenaarschap van de afgelopen drie eeuwen. En daarmee is het een belangrijke inspiratiebron voor huidige en toekomstige kunstenaars.
In de expositie ARCHIVE FEVER wordt werk van zes alumni van de Rijksakademie getoond met een zichtbare of onzichtbare link naar deze collectie. De verschillende manieren waarop de kunstenaars de collectie hebben benaderd, gebruikt en ervaren, wordt evident bij het samenbrengen van hun nieuw ontwikkelde werk. Antieke sculpturen worden bevoeld, iconische beelden overtroffen, klassieke beelden in hedendaags materiaal gegoten, en de levensloop van objecten wordt laag voor laag onderzocht. De redenen om terug te grijpen naar de bestaande kunstgeschiedenis in dienst van het produceren van nieuwe kunst zijn net zo divers. Ze reiken van de behoefte je tot een plek te kunnen verhouden, tot de drang bestaand werk te verbeteren en eigen werk te bevragen.
Juliaan Andeweg, Semâ Bekirovic, Tim Breukers, Marije Gertenbach, Folkert de Jong en Aimée Zito Lema leggen met hun werk samen het spanningsveld tussen vastgestelde beelden en de veranderende wereld daaromheen bloot.
De tentoonstelling is van 10 maart tot 20 april in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank, Westeinde 1 te Amsterdam op werkdagen op afspraak te bezichtigen. Een afspraak maken kan per e-mail (kunstcommissie@dnb.nl) of telefonisch (020-5242183). Legitimatie verplicht.