Rarely true - Ana Navas

11 03 2019

foto: Ernst van Deursen

Rarely true - Ana Navas

info

Van 8 maart 2019 tot en met 18 april 2019 vindt in de Kunstruimte van de Nederlandse Bank de tentoonstelling Rarely true van Ana Navas plaats.

Tortellini, Gnocchi, Rotelle, Orecchiette, een kopje cappuccino: wat doen deze elementen die thuishoren op de menu-kaart van iedere Italiaanse trattoria in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank? In het werk van multi-media kunstenaar Ana Navas (1984, Quito, Ecuador) spelen begrippen als transformatie, assimilatie en toe-eigening een belangrijke rol. Rarely true is een installatie waarin schilderijen, objecten en videowerk functioneren als 'gebieden' waarbinnen processen van transformatie en assimilatie plaatsvinden. Kijkend naar de wereld om haar heen stelt Navas vragen over de samenhang tussen vorm en functie van een object en over de relatie tussen origineel en kopie. 

Een van de werken in de tentoonstelling is een video waarop de handen van de kunstenaar te zien zijn terwijl ze pastadeeg kneedt op de zitting van een beroemde designstoel. De muziek bij de beelden roept echter meteen de gedachte op dat het hier om een handeling met een erotische lading gaat. Hoe moeten objecten eigenlijk geïnterpreteerd worden? Hoe kan het dat een object, zoals een pasta-vormpje in het collectieve geheugen van miljoenen mensen over de hele wereld verankerd is? En hoe verandert de betekenis van universele vormen in verschillende contexten? Mode, design, (amateur)kunst, of muziek kunnen een aanleiding voor onderzoek zijn: en pasta dus ook.

 

De tentoonstelling van Rarely true is op doordeweekse dagen tijdens kantooruren te bezichtigen in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank. In verband met de toegangsprocedure bij De Nederlandsche Bank kunt u de tentoonstelling uitsluitend bezoeken na aanmelding en met legitimatie. Het maken van een afspraak kan telefonisch (020-5242183) of per e-mail (kunstcommissie@dnb.nl).

De Nederlandsche Bank
Kunstruimte
Westeinde 1
1017 ZN Amsterdam
T.: 020-524 2183
E.: kunstcommissie@dnb.nl


Who doesn't like cookies?