Der Stein des Weisen

03 09 2018

Der Stein des Weisen, Kathrin Schlegel, 2018 (foto: Kathrin Schlegel / Q.R.J. van Dijk)

Der Stein des Weisen

info

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft er op de vernieuwde campus Woudestein een groot buitenkunstwerk bij. Der Stein des Weisen van Kathrin Schlegel is maandag 3 september, de dag van de Opening Academisch Jaar 2018-2019, officieel onthuld door collegevoorzitter Kristel Baele in aanwezigheid van de kunstenaar. Het kunstwerk dat in opdracht gegeven is door de Erasmus Universiteit Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Mondriaan Fonds. Bij de onthulling wordt een publicatie gepresenteerd over het ontstaansproces, de context en de betekenis van het werk. In het verlengde van het kunstwerk is in de Erasmus Gallery een installatie te zien van de kunstenaar.

Oud en nieuw
Der Stein des Weisen van Kathrin Schlegel is een hedendaags ensemble. De kunstenaar brengt de zeventiende-eeuwse hardstenen sokkel van Hendrick de Keysers Erasmusbeeld samen met een monumentale hoogglans gepolijste RVS sculptuur waarvan de vorm het midden houdt tussen een spreek- en gedachtewolk. Het gepolijste oppervlak van de sculptuur weerspiegelt de toeschouwer en de omgeving. De historische sokkel is geplaatst in een glazen behuizing die hem met alle sporen uit het verleden voor de toekomst bewaart. De nog aanwezige afdruk van het standbeeld nodigt de toeschouwer uit om denkbeeldig in de voetstappen van Erasmus te treden, de gedachten van de filosoof te overdenken en zijn nalatenschap opnieuw te overwegen.

Sokkel beeld Erasmus
De sokkel is een van de twee oudste sokkels van Nederland en diende vroeger als voetstuk voor het Erasmusbeeld uit 1622. Na bijna 300 jaar werden het standbeeld en de sokkel van elkaar gescheiden. De oude sokkel stond jarenlang op het schoolplein van het Erasmiaans Gymnasium en dreigde in de vergetelheid te raken. Binnen het kunstwerk wordt de sokkel gereactiveerd en krijgt het een nieuw publiek bestaan in de openbare ruimte.

'Eieren van Petri'
De monumentale sculptuur die als baken voor de sokkel fungeert, refereert in haar vorm aan het omgevingskunstwerk van Hans Petri uit 1969. Dit kunstwerk, dat liefkozend 'De eieren van Petri' werd genoemd, moest wijken voor de vernieuwing van campus Woudestein. Petri maakte de ronde vormen destijds als contrast en stil protest tegen de strakke, hoekige geometrie van de bebouwing. Daarentegen versmelt de monumentale spreek/gedachtewolk door het spiegelende materiaal met de campusomgeving.

Kunstcollectie Erasmus Universiteit
Het kunstwerk der Stein des Weisen is onderdeel van de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit, die onder meer een monumentaal tegeltableau van Karel Appel en een grote collectie grafiek omvat. Al vanaf de vroege ontwikkelingen van de universiteit op Woudestein speelt beeldende kunst een belangrijke rol. Dat is zichtbaar in het niveau en de grote variatie aan kunstwerken die te zien is in de gebouwen en de buitenruimte van de universiteit. De universiteit viert dit jaar haar 105-jarig bestaan. https://www.eur.nl/over-de-eur/lustrum/evenementen

Who doesn't like cookies?