Filosofen - Eveline van Duyl

10 10 2011

Filosofen - Eveline van Duyl

info

Vanaf 11 oktober 2011 is in de Erasmus Universiteit Rotterdam een bijzondere expositie te zien. Beeldend kunstenaar Eveline van Duyl maakte bustes van tweeëntwintig belangrijke filosofen uit de Westerse geschiedenis waarvan er in de Erasmus Galerij veertien te zien zijn.
Iedere filosoof heeft een eigen gezicht gekregen waarin zijn persoonlijkheid voelbaar wordt. Van Duyl (1957) heeft dat onder andere gedaan door gebruik te maken van zeer uiteenlopende materialen: dakbedekking, klosjes garen, bont, houtfineer, parelmoer. Van Duyl: “Ik wilde dat de filosofen zouden lijken en heb geprobeerd iets van hun denkwijze tot uitdrukking te brengen, een indruk of een aspect van hun leven. Zo krijgt Wittgenstein vanwege zijn halsstarrigheid een eikenhouten kop en vanwege zijn strenge leerstelling een ruiten bloesje. Heidegger heeft een gevouwen gezicht van lood vanwege zijn zware filosofie, geuit in metafysische poëzie”

De bustes in de expositie zijn twee aan twee geplaatst alsof ze met elkaar in dialoog zijn. Filosofen van de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit, in het bijzonder de onderzoekers binnen het Centrum voor Filosofie en Kunst (CFK), adviseerden Van Duyl en de afdeling Kunstzaken over de samenstelling van de verschillende koppels. Welke gesprekken zouden er op gang komen als Socrates en Nietzsche met elkaar in dialoog gaan of Montaigne met Descartes, Erasmus met Rousseau, of Hanna Arendt met Heidegger? Om dit spanningsveld uit te diepen, hebben de EUR-filosofen teksten bij de koppels geschreven. De expositie wordt ingezet bij colleges filosofie, meeloopdagen van scholieren en proefstuderen.

De tentoonstelling in Erasmus Galerij is te bezichtigen vanaf 10 oktober tot 10 feb. 2012. De galerij is overdag geopend van maandag tot en met vrijdag en is vrij toegankelijk. Erasmus Galerij bevindt zich in het A-gebouw op Campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Info kunstzaken EUR, Carmen Heijmerink,www.eur.nl/kunst

Who doesn't like cookies?