in the milky gloom of 5 am: Rinus Van de Velde

28 03 2014

in the milky gloom of 5 am: Rinus Van de Velde

info

Opening: woensdag 2 april 2014, 17.00 uur door Diana A. Wind, directeur Stedelijk Museum Schiedam, tevens adviseur kunstcommissie EUR, in gesprek met Rinus Van de Velde.

Locatie: Erasmus Galerij

'Een Proustiaanse terugblik op mijn werk',  zo omschrijft kunstenaar Rinus Van de Velde (1983, België) de tentoonstelling 'in the milky gloom of 5 am' die hij speciaal voor Erasmus Universiteit Rotterdam samenstelde. Van de Velde koos een tiental tekeningen die hij maakte tussen 2009 en 2012. Het zijn houtskool-tekeningen op papier waarvan het merendeel is gebaseerd op documentaire foto's uit het omvangrijke beeldarchief van de kunstenaar. Het meest recente werk is een werk waarbij Van de Velde zijn eigen beeltenis projecteerde op het uiterlijk van de beroemde schaker Bobby Fischer. Een zweem van uiterlijke gelijkenis tussen de schaker en de kunstenaar werd aangegrepen om zelf als protagonist in de tekening op te treden, een betekenisvolle move die maakt dat de kunstenaar zich het verhaal in alle vrijheid toe kan eigenen om het helemaal naar zijn hand te zetten. In zijn tekeningen zijn fictie, reproductie en reconstructie om en om gevangen in elkaar. Vaak wordt aan de tekeningen tekst toegevoegd, soms in het beeld zelf, dan weer - zoals in deze tentoonstelling - als een extra element op de muur geschreven. Van de Velde is een maker van subjectieve fictie, een échte verteller.

De opening van de tentoonstelling maakt deel uit van de EFR-Business Week, het meest toon-aangevende studentencongres van Europa. Met het thema 'Sustain Your Excellence' speelt het evenement in op de ambitie, toewijding en passie van de deelnemers. De missie om de bezoekers aan te sporen het heft in eigen handen te nemen en op onconventionele wijze hun visies na te volgen, sluit naadloos aan op de werkwijze van Rinus Van de Velde.

Erasmus Galerij, open ma - vrij: 9-18 uur
Erasmus Universiteit Rotterdam
Burgemeester Oudlaan 50
3062 PA Rotterdam
T (010) - 408 28 02

www.eur.nl/kunstzaken

Rinus Van de Velde wordt vertegenwoordigd door galerie Tegenboschvanvreden, Amsterdam

Who doesn't like cookies?