30 jaar kunst in het LUMC

11 07 2019

30 jaar kunst in het LUMC

info

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) viert het 30 jarig bestaan van de kunstcollectie met de uitgave van een boek 'Kunst laat het LUMC zien'. 

Al 30 jaar voert het LUMC een actief kunstbeleid. Het LUMC heeft in deze jaren een veelzijdige en gerenommeerde kunstcollectie opgebouwd.  Reden genoeg om een boek uit te geven Kunst laat het LUMC zien.

In dit boek Kunst laat het LUMC zien geeft het LUMC een beeld van de collectie. Aan de hand van tien onderwerpen wordt de lezer door Merel Bem (auteur en journalist) in tien Essays meegenomen door de collectie. 180 kunstwerken zijn afgebeeld: deze zijn gekoppeld aan citaten van bezoekers.

Collectieve herinnering

De collectie bestaat inmiddels uit 2600 kunstwerken en omvat beelden, schilderijen, tekeningen, fotografie, videokunst en grafiek gemaakt door hedendaagse kunstenaars. Dagelijks ervaren patiënten, medewerkers, bezoekers en studenten deze unieke collectie in de gangen, trappenhuizen, poliklinieken, verpleegafdelingen en vergaderzalen van het LUMC. Kunst speelt dan ook een belangrijke rol in de alledaagse belevingswereld en het welzijn van patiënten, bezoekers en medewerkers. De kunstwerken hebben voor veel mensen, om verschillende redenen, een speciale betekenis gekregen. En zo is de collectie als het ware een collectieve herinnering aan het LUMC.

'Kunst in een omgeving van mensen die ontregeld zijn, is zacht voor de ziel.'

Kunst doorbreekt de vaak klinische sfeer van een ziekenhuis en draagt bij aan een meer persoonlijke en gastvrije sfeer waarin mensen zich thuis kunnen voelen. Kunst kan troosten en voor afleiding zorgen en bevordert het welbevinden in het gebouw. Kunst is in staat de mens in contact te brengen met het gezonde leven buiten het ziekenhuis en kan op die manier iets betekenen voor een ieder die om welke reden dan ook in het ziekenhuis verblijft.  Zoals een patiënt opmerkte: 'Kunst in een omgeving van mensen die ontregeld zijn, is zacht voor de ziel.'

Het boek 'Kunst laat het LUMC zien' verschijnt tweetalig (Engels-Nederlands) en  is te bestellen via de website: https://campagne.lumc.nl/kunstboek

Who doesn't like cookies?