Aanwinsten 2016-2017

17 01 2018

Johan Creten, Le Grand Vivisecteur, 2014-2016, gepatineerd brons, 325 x 160 x 130 cm.

Aanwinsten 2016-2017

info

Van 1 februari t/m 15 april 2018

De galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) toont in een nieuwe tentoonstelling 'AANWINSTEN 2016-2017' recente aanwinsten voor de kunstcollectie van het LUMC. Met schilderijen, foto's, werken op papier en een beeld van 23 hedendaagse kunstenaars toont het LUMC haar keuze uit het aanbod van de laatste jaren. Willy Spaan, voorzitter van de  Raad van Bestuur, opent  op donderdag 1 februari om 16.30 uur de tentoonstelling in galerie LUMC.

Dagelijks ervaren medewerkers, bezoekers, patiënten en studenten de unieke kunstcollectie in de gangen, trappenhuizen, poliklinieken, verpleegafdelingen en vergaderzalen van het LUMC. Zo heeft de kunst een niet meer weg te denken plaats gekregen in het LUMC. Met de oprichting van de Kunststichting in 1988 werd een begin gemaakt met de opbouw van de collectie LUMC. Deze heeft zich in relatief korte tijd een plaats verworven tussen de gerenommeerde Nederlandse collecties hedendaagse kunst.

"Kunst als medicijn", is sinds de opbouw van de kunstcollectie van het LUMC in 1988, de leidraad bij het verzamelen van kunst. Met de 2800 kunstwerken die zijn verspreid over de gangen, pleinen en wachtruimtes wil het LUMC patiënten en bezoekers inspireren, afleiden en bekend maken met de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst.

Ieder jaar worden nieuwe kunstwerken aan de collectie toegevoegd. De kunstwerken geven een beeld van de tijd waarin ze zijn gemaakt en verbeelden op die manier gedachten en ideeën van een bepaalde periode. Het LUMC streeft naar het verwerven van meerdere kunstwerken van één kunstenaar om een beeld te kunnen geven van de ontwikkeling van de kunstenaar en om de collectie samenhang te geven. De unieke signatuur van de collectie wordt bepaald door de ruimtes waarin de werken te zien zijn én het feit dat het LUMC een zorginstelling is. Daarnaast blijft de kwaliteit van de gekozen werken de leidraad bij verwerving.

Fotografie vormt een belangrijk onderdeel van de collectie, naast tekeningen, werken op papier, schilderijen en video's die in de loop der jaren aan de collectie zijn toegevoegd. Zowel abstract als figuratief werk is in de collectie opgenomen van bekende en minder bekende kunstenaars. De collectie van het LUMC is daarmee divers samengesteld en geeft een beeld van de rijke schakering van de hedendaagse kunst in Nederland van na 1970.

Who doesn't like cookies?