Adam Colton: The White Sculptures

04 09 2017

Adam Colton: The White Sculptures

info

In Galerie LUMC opent op vrijdag 15 september de tentoonstelling The White Sculptures met beelden en tekeningen van Adam Colton (1957, Manchester). Maarten Bertheux, oud-conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam en artistiek leider van de Art Chapel in Amsterdam, opent de tentoonstelling om 16.30 uur.

Liquid Light XL

In opdracht van het LUMC maakte Adam Colton in 2013 een aluminium beeld Liquid Light XL voor de beeldenroute van het LUMC. Het beeld is onderdeel van een serie bolvormige sculpturen gemaakt van gepolijst aluminium. De tentoonstelling The White Sculptures met (muur) tekeningen en beelden van Adam Colton brengt het beeld Liquid Light XL in context en geeft een goed beeld van het werk van Adam Colton. Zijn werk is vernieuwend en tegelijkertijd sluit het aan bij de klassiek moderne beeldtraditie.

Adam Colton

De Engelse beeldhouwer en tekenaar Adam Colton kwam begin jaren tachtig naar Nederland voor zijn vervolgopleiding aan het kunstinstituut De Ateliers '63. Sindsdien heeft hij zich verder ontwikkeld als beeldhouwer en tekenaar.
Voor zijn eerste beelden nam Colton zijn eigen lichaam als uitgangspunt waarvoor hij met ingenieuze meettechnieken de ruimtelijke maten van zijn lichaam opnam die hij vervolgens verwerkte in zijn beelden en tekeningen. Deze vroege gipsen constructies kregen door de broosheid van het materiaal een conceptuele dimensie. In deze periode ontstonden ook beelden waarbij hij geometrische patronen uit hout en steen hakte.

Organische vormen

De laatste jaren hebben Coltons beelden zich ontwikkeld in meer organisch gevormde sculpturen. De objecten vaak van kunststof als polyurethaan of aluminium noemt hij 'Blobs' ofwel klodder, bubbel. Inspiratie vindt hij in voorwerpen waarvan de vormen hem aanspreken. Dit kan een zwerfkei, schapenschedeltje of onderdeel van een eenvoudige keukenstoel zijn. Hij transformeert deze objecten tot er uiteindelijk abstracte, amorfe beelden ontstaan. Het aanvankelijke uitgangspunt is dan niet meer herkenbaar.  Zijn persoonlijke intuïtie is altijd de leidraad bij het ontstaansproces van zijn werk. Tegelijkertijd tonen zijn beelden een systematische, rationele werkwijze. Deze onderliggende tegenstelling tussen in wezen mens en natuur maken zijn beelden en tekeningen bijzonder intrigerend.

De tentoonstelling is t/m 10 december te bezichtigen in Galerie Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Albinusdreef 2, locatie J0 (begane grond). Dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur, toegang is gratis. Kijk ook op: www.lumc.nl/galerie

Who doesn't like cookies?