Chinese Purple 2001-2012 - David Lindberg

09 11 2012

Chinese Purple 2001-2012 - David Lindberg

info

Dit jaar werd David Lindberg (1964) door de Kunstcommissie van het LUMC uitgenodigd een kunstwerk te maken voor de beeldentuin. Met zijn ruimtelijke installaties roept hij vragen op over de betekenis van dimensies. Hij werkt meestal met industrieel vervaardigde materialen zoals epoxy, glasvezel en hardschuim en combineert dit met papier, olieverf en pigmenten. Zijn werk is abstract en ontstaat zonder vooropgezet plan. Hij experimenteert met pigmenten en vormen en kijkt wat het materiaal doet. Het is het onvoorspelbare element zoals de verf die hij aanbrengt en plotseling van richting verandert, die de voorstelling bepalen.

Chinese Purple 45T
Voor de beeldentuin van het LUMC ontwierp Lindberg een amorf, transparant en beschilderd hangend ‘gordijn’ dat door wind kan draaien. Op sommige plekken heeft hij uitsparingen, als vensters aangebracht waardoor het werk verandert met de verandering van het daglicht. Het doorzichtige epoxy (kunsthars), roept associaties op met een laag ijs dat oneffen en op sommige plekken brokkelt en krast. Het kunstwerk lijkt hierdoor op een bevroren moment in de ruimte. Door de grillige vorm en de abstracte voorstelling roept het werk eveneens associaties op met de beelden van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985). Net als Dubuffet wil Lindberg zo min mogelijk controle uitoefenen op het eindresultaat. Zijn kunstwerken ontstaan op basis van experimenten en ontdekkingen. Een te strikt concept zou voor hem een beperking betekenen. Behalve de aard van materiaal speelt ook het licht een belangrijke rol in zijn werk. Soms gebruikt hij spiegels die het licht weerkaatsen en het werk een extra dimensie geven.
De titel van de tentoonstelling verwijst naar de titel van het werk van David Lindberg in de beeldentuin: Chinese Purple 45T. Deze titel heeft Lindberg ontleend aan een eeuwenoud purper pigment dat in de 3e eeuw voor christus is gebruikt voor het bewerken van de Terracota beelden uit de Han dynastie. Wetenschappers ontdekten dat dit pigment bij lage temperaturen en onder blootstelling van een sterke magneet (45T) in staat is van dimensie te veranderen. David Lindberg ziet hierin een overeenkomst met zijn werk; het vermogen meerdere dimensies tegelijk op te roepen. 

Het werk is te bekijken van van 9 november t/m 6 januari 2013. Op vrijdag 9 november zal Hendrik Driessen, directeur van Museum de Pont in Tilburg, de tentoonstelling in Galerie LUMC om 16 uur officieel openen.
Vooraf aan deze officiële opening, kunt u om 15 uur een rondleiding volgens langs de kunstcollectie van het LUMC gegeven door de kunstadviseur van het LUMC.

Who doesn't like cookies?