Hondenleven

14 06 2016

Maarten Wetsema, Daan op wipstoeltje, 2006, C-print, 100 x 100 cm

Hondenleven

info

In Galerie LUMC is vanaf donderdag 30 juni de nieuwe tentoonstelling  Hondenleven te zien. Acht hedendaagse kunstenaars stellen de hond in hun foto's en beeldhouwwerken centraal. Dr. Valerie Jonckheer-Sheehy, dierenarts en specalist in dierengedrag, opent de tentoonstelling om 16.30 uur. Zij zal iets vertellen over de bijzondere relatie tussen mens en hond.  

Mensen worden gelukkiger en gezonder door honden. Door het contact met een hond komt oxytocine - het gelukshormoon - vrij en het stressniveau daalt. En wie een hond heeft, beweegt meer. In de kunst is de hond al eeuwen symbool van trouw, waakzaamheid en aanhankelijkheid. Ook fungeert de trouwe viervoeter veelal als attribuut van de adel. In meerdere godsdiensten begeleidde de hond goden die heil en genezing kwamen brengen.

Deze tentoonstelling laat zien hoe de hond ook hedendaagse kunstenaars blijft inspireren.
Dieren in de kunst zijn aandoenlijk, aaibaar en trekken daardoor de aandacht. Door dieren gaan mensen beter naar kunst kijken zegt Tom Claassen (1964) die ook om die reden vaak dieren verbeeldt.

Mensen zijn geneigd hun gevoelens op dieren te projecteren.  De honden op de foto's van Charlotte Dumas (1977) hebben menselijke trekken. Ze kijken als mensen en bieden daardoor ruimte voor projectie.  Ze toont foto's van 'gepensioneerde' reddingshonden, die 15 jaar geleden na de instorting van de Twin Towers in New York, werden ingezet als reddingshonden. Deze treurige honden doen denken aan het leed waarvan zij getuigen waren.

Hellen van Meene (Alkmaar, 1972) fotografeert honden zoals ze ook jarenlang jonge meisjes portretteerde, namelijk in een klassieke setting. Op sommige foto's portretteerde ze de hond naast een jonge vrouw die qua uiterlijk, door bijvoorbeeld haar kapsel en gezichtsuitdrukking, op de hond lijkt. Ze toont hier de hond als verlengstuk van de mens.  

Mensen hebben honden nodig, maar honden ook mensen. Zo zijn honden altijd aanwezig in de buurt van mensen, als stille getuigen in de zwart-witfoto's van  Pentti Sammallahti (Helsinki, Finland, 1950) en Mark Steinmetz (Manhattan, V.S., 1961).

De bronzen hondenbeelden van Joost van den Toorn (Amsterdam, 1954) zorgen voor lichtvoetigheid en humor waarmee Van den Toorn serieuze onderwerpen over de dood, religie en politiek  aan de orde stelt.

De foto's van William Wegman (Holyoke, Massachusetts, V.S., 1943) en Maarten Wetsema (Uithoorn, 1966) tonen de bijzondere relatie die mensen met hun hond kunnen hebben. Gewillig poseren de honden op door hen gekozen designmeubilair. Het gekozen meubelstuk wordt sokkel en de hond het monument.

De tentoonstelling is t/m 21 augustus te bezichtigen in Galerie Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Albinusdreef 2, locatie J0 (begane grond). Dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur, toegang is vrij.

Who doesn't like cookies?