Dieren, planten en familie- Jan Wolkers als tekenaar

02 09 2019

Jan Wolkers, Laatste mogelijkheden, pen, penseel en bruine inkt. 38.5 x 28 cm, 1944

Dieren, planten en familie- Jan Wolkers als tekenaar

info

Vanaf 24 september presenteert Galerie LUMC de tentoonstelling Dieren, planten en familie - Jan Wolkers als tekenaar. De tentoonstelling sluit aan bij de viering van de Waanzinnige Wolkers Week! in Leiden

Galerie LUMC toont een selectie tekeningen die het begin laten zien van  Jan Wolkers als kunstenaar. De tentoonstelling wordt op 24 september om 16.30 uur geopend met een lezing door Onno Blom, biograaf van Jan Wolkers. Hij zal de tekeningen bespreken in het licht van het leven van Jan Wolkers.

Jan Wolkers (1925-2007) werd bekend door zijn boeken, schilderijen en sculpturen in de openbare ruimte, maar was ook een enthousiast tekenaar. De meeste tekeningen maakte hij aan het begin van zijn carrière rond de jaren veertig en vijftig, toen hij studeerde bij Ars Aemula Naturea en later de academies in Den Haag en Amsterdam.

Hij begon met het tekenen van zijn omgeving in zijn geboorteplaats Oegstgeest:Kasteel Poelgeest en de Leidse Hout. De plekken uit zijn jeugd, familieleden, zelfportretten en motieven die later in zijn boeken terugkeren, zijn de onderwerpen van zijn tekeningen. De tentoonstelling in Galerie LUMC toont een selectie tekeningen die Jan Wolkers maakte van dieren, planten en familie. 

Leiden viert vanaf 23 september de overdracht van de artistieke nalatenschap van Jan Wolkers aan de Universitaire Bibliotheken Leiden en Museum De Lakenhal. Daarmee is het omvangrijke archief van Jan Wolkers met zo'n 220 tekeningen, 17 schilderijen en reliëfs naar Leiden gekomen. Tijdens de Waanzinnige Wolkers Week! zijn op diverse locaties in Leiden evenementen rond Jan Wolkers.

Voor het bijwonen van de lezing van Onno Blom in het LUMC graag aanmelden via communicatie@lumc.nl.

Who doesn't like cookies?