Nieuw, Nieuwer, Nieuwst - Schilders in beeld in Galerie LUMC

19 02 2014

Jisan Ahn, Zonder titel, olieverf op doek, 2012

Nieuw, Nieuwer, Nieuwst - Schilders in beeld in Galerie LUMC

info

Jisan Ahn, Marcel van den Berg, Paul Beumer, Jeannoux van Deijck, Dimitar Genchev, Admire Kamudzengere, Philipp Kremer, Robert Seidel, Karishma D'souza, Miko Veldkamp en Smi Vukovic

20 februari t/m 6 april 2014

Op donderdag 20 februari opent in Galerie LUMC de tentoonstelling 'Nieuw, Nieuwer, Nieuwst  - Schilders in beeld '. Een groepstentoonstelling met schilders van de Rijksakademie van beeldende kunsten en De Ateliers. Beide instituten fungeren als kweekvijver voor toptalent. Twee jaar krijgt een selecte groep kunstenaars hier de kans grenzen te verleggen en nieuwe talenten te ontwikkelen. Galerie LUMC brengt deze schilderstalenten bijeen en laat zien met welke schilderkunstige uitdagingen een nieuwe generatie schilders zich geconfronteerd ziet.

De Rijksakademie en De Ateliers bieden kunstenaars de ruimte andere werkmethoden te ontwikkelen en zich te bekwamen in nieuwe technieken. Ze worden daarbij ondersteund door professionals uit de kunstwereld en gerenommeerde kunstenaars. Reflectie op bestaand werk, discussie en debat vormen een wezenlijk onderdeel van de residency, het verblijf aan de Rijkakademie en De Ateliers.  De tentoonstelling in Galerie LUMC laat de resultaten hiervan zien. 

De deelnemende kunstenaars tonen schilderijen die zij de afgelopen jaren hebben gemaakt. Sommige hiervan waren te zien op de eindpresentatie 'Rijksakademie Open 2013', anderen zijn recenter gemaakt.  Vier deelnemende kunstenaars, Jisan Ahn, Smi Vukovic, Marcel van den Berg en Paul Beumer, zijn het komende jaar nog als resident aan de Rijksakademie verbonden. De overige kunstenaars hebben vorig jaar hun residency afgesloten en zijn al op verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland te zien.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Nieuw, Nieuwer, Nieuwst- Schilders in beeld' organiseert Studium Generale van de Universiteit Leiden een discussieavond in Galerie LUMC met de titel 'Laveren in het huidige kunstklimaat - kunstenaars in gesprek'. Onder leiding van Chris Keulemans, journalist en artistiek directeur van de Tolhuistuin, gaan kunstenaars en enkele speciale gasten met elkaar in gesprek over de positie van de kunstenaar in deze tijd. Hoe autonoom kan een kunstenaar nog werken nu de markt steeds bepalender wordt?

De officiële opening van de tentoonstelling in Galerie LUMC op donderdag 20 februari om 19 uur is onderdeel van deze discussieavond.

 

Who doesn't like cookies?