Van Binnen en van Buiten

10 09 2015

Erik Mattijssen, Handelsbelang, 2015,  pastel, potlood, gouache op papier,  263  x 196 cm (uitsnede)

Van Binnen en van Buiten

info

Vanaf 24 september is in Galerie LUMC de tentoonstelling Van Binnen en van Buiten te zien met recente tekeningen van Jacobien de Rooij (1947) en Erik Mattijssen (1957). De kleurrijke interieurs van Erik Mattijssen interacteren op deze tentoonstelling met de verstilde, contemplatieve landschappen van Jacobien de Rooij. De kunstenaars werken vanuit verschillende uitgangspunten, maar delen dezelfde techniek om hun ideeën zichtbaar te maken.  Met pastelkrijt, gouache en potlood, brengen zij op deze tentoonstelling twee uiteenlopende werelden bij elkaar. De tentoonstelling wordt op donderdag 24 september om 16.30 uur in Galerie LUMC geopend door auteur Hans Hom.

Tekeningen van Jacobien de Rooij en Erik Mattijssen maken sinds begin jaren negentig deel uit van de LUMC collectie. Op verzoek van de kunstenaars brengt Galerie LUMC hun werk voor het eerst in een tentoonstelling samen. Terwijl de voorstellingen van Erik Mattijssen als een explosie van kleur de zinnen beroert, zijn de tekeningen van Jacobien de Rooij, verstild en contemplatief. Juist deze verschillen brengt de kunstenaars bij elkaar. Erik Mattijssen: "Jacobien de Rooij laat me dwalen in de papieren natuur die ze op onnavolgbare wijze tot leven wekt." Voor Jacobien de Rooij is het de helderheid van het beeld, de kleur en het materiaalgebruik van Erik Mattijssen die haar anders naar haar eigen werk laten kijken. "Ik leer van zijn werk en ik laaf me eraan," aldus De Rooij.

Jacobien de Rooij heeft voorkeur voor het onooglijke, voor rommelige achterlandjes. Voor haar geen majestueuze bossen of imposante vergezichten, maar plekken in de natuur die makkelijk over het hoofd worden gezien. Die probeert ze steeds opnieuw te doorgronden en te begrijpen. Erik Mattijssen brengt in zijn kleurrijke tekeningen een heel eigen wereld in beeld. Een intieme wereld die zich afspeelt in huiskamers of verlaten ruimtes, vaak ingericht als stillevens met meubilair, bloemen en spullen. Zijn tekeningen voorziet hij van vele details die ze betekenis en humor geven, al zijn ze soms achteloos aanwezig.

Speciaal voor deze tentoonstelling hebben de kunstenaars galerie LUMC getransformeerd tot een nieuwe ruimte waarin muurtekeningen hun werk verbinden en van nieuwe betekenis voorzien.

24 september t/m 22 november 2015
Galerie Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op Albinusdreef 2, locatie J0 (begane grond). Dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur, toegang is vrij. Kijk ook op: www.lumc.nl/galerie.

Who doesn't like cookies?