Verwoest Huis-Fotowerken Marjan Teeuwen 2007-2015

29 04 2015

Verwoest Huis-Fotowerken Marjan Teeuwen 2007-2015

info

30 april t/m 14 juni 2015

Galerie LUMC presenteert een nieuwe tentoonstelling: Verwoest Huis  met fotowerken van Marjan Teeuwen uit de periode 2007-2015. Aanleiding voor de tentoonstelling is de installatie Verwoest Huis Leiden van Marjan Teeuwen aan de Leidse Lammermarkt. In opdracht van Museum De Lakenhal realiseert Marjan Teeuwen van maart tot begin juni, aan de achterzijde van het museum een grootse architectonische installatie, die vanaf 7 juni openbaar toegankelijk zal zijn. Ter gelegenheid van deze recente Leidse installatie presenteert Galerie LUMC nu fotowerken uit transformaties 2007-2015.

Sinds 2000 creëert Marjan Teeuwen (1953) tijdelijke architectonische installaties op locatie.  Ze breekt, zaagt en stapelt met uiteenlopend sloopmateriaal. Ze maakt grote openingen in vloeren, wanden en muren en schept nieuwe perspectieven op zowel de architectonische als de sociale structuur van de gebouwen. Chaos en beheersing wisselen elkaar af in een fascinerende ruimtelijke ervaring.

Galerie LUMC toont onder meer foto's van architectonische ingrepen die Marjan Teeuwen verrichtte in veertien portiekwoningen in Amsterdam  Noord. Vloeren zijn scheef gezet of verzakken; wanden zijn er deels of volledig uitgeslagen. Marjan Teeuwen creëert nieuwe doorgangen, er verrijzen sculpturen van gipsplaat, sloophout en ander puin.

Marjan Teeuwen voelt zich verwant met het werk van de Amerikaanse kunstenaar en architect Gordon Matta-Clark (1943-1978) die in de jaren zeventig eveneens ingrepen in slooppanden verrichtte. Onderzoek naar de relatie tussen fysieke en mentale ruimte was een van de uitgangspunten van zijn werk. Terwijl Matta-Clark zijn panden zo leeg mogelijk liet en de uitsneden als dramatische littekens presenteerde, ziet Marjan Teeuwen de verwoesting als brandstof voor constructie, voor opbouw. 

Naast installatiebouwer is Marjan Teeuwen ook fotograaf. Haar foto's van de architectonische installaties zijn zowel ruimtelijk als plat. Een amalgaam aan vertrekken, een chaos aan balken, planken en puin, voor even bevroren, teruggebracht tot abstractie, tot een spel van lijnen en vlakken, tot beelden die het herkenbare materiële overstijgen. In haar foto's kun je verzinken, in haar ruimtes verdwalen.

In Galerie LUMC toont Marjan Teeuwen fotowerken van Verwoest Huis Piet Mondriaanstraat (Amsterdam, 2010/2011), Verwoest Huis Bloemhof (Rotterdam 2012) en Verwoest Huis Op Noord (Amsterdam 2014).  

Verwoest Huis Leiden (2015) is het zesde project binnen de grootschalige projecten en geopend van 7 juni t/m 16 augustus (vrij, za, zo 12-17 uur). Voor meer info: lakenhal.nl

Who doesn't like cookies?