UNSEEN gezien bij BZ

19 09 2014

UNSEEN gezien bij BZ

info

Bezoek VIP-gasten van UNSEEN aan het ministerie van Buitenlandse Zaken te Den Haag
door: Philippien Noordam

UNSEEN bood speciale gasten, naast het bezoek aan de beurs, ook andere culturele activiteiten aan. Op vrijdag 19 september bezocht een uiteenlopende groep van geïnteresseerden het Ministerie van Buitenlandse Zaken om de fotografiecollectie op het departement te bekijken. Het ministerie verzamelt al sinds lange tijd Nederlandse fotografie. Maar wat is nu precies die meerwaarde van het tonen van kunst en in dit geval fotografie op de werkvloer?

Via een route langs de collectie werd uitleg gegeven over de werken en de keuze voor de verwerving van foto's  gemotiveerd. In een toelichting op het kunstbeleid werd het duidelijk dat het gedeelte fotografie maar een beperkt onderdeel vormt van de totale collectie. En dat de collectie zich slechts deels in Den Haag bevindt. Het grootste deel is verspreid over Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in de wereld.
Natuurlijk waren er diverse (kritische) vragen. Zo kwam het punt "veilig verzamelen" aan bod. Een veel gehoorde opmerking, als het om bedrijfscollecties gaat. Deze vraag illustreert direct hoe onze collectie zich wil onderscheiden van een museale collectie. De collectie van BZ dient voor het " dagelijks gebruik". Iedere dag weer worden mensen geconfronteerd met de fotografie. Dit betekent niet dat het conflict moet worden vermeden, maar wel dat de boodschap wellicht iets subtieler via een tweede laag wordt aangereikt. De kunst is daardoor voor iedere BZ'er een vanzelfsprekend onderdeel geworden van de werkomgeving, en dient voor velen als een welkome en inspirerende tegenhanger van het saaie kantoorlandschap. "Door de kwaliteit van de collectie, voel ik mij serieus genomen door mijn werkgever", zo vertelde een werknemer tijdens de rondleiding aan de groep. Kunst als een vanzelfsprekend onderdeel van je dagelijks leven, wat wil je nog meer!

De rondleiding eindigde in de kamer van de minister. Regelmatig plaatste Timmermans foto's vanuit de collectie op zijn Facebook pagina. In zijn kamer hing uitsluitend fotografie. Lonneke de Groot, Ola Lanka, Marjan Teeuwen en Wout Berger omringden hem in zijn kamer op het ministerie.

Who doesn't like cookies?