Expositie Lenneke van der Goot

31 08 2014

Expositie Lenneke van der Goot

info

In september 2014 exposeert Lenneke van der Goot in Galerie Joghem. De expositie wordt op 5 september 2014 geopend door Jorie Tijs, cultuurhistorica/kunstconsultant.

"In kleine en meer dan levensgrote tekeningen op papier, werk ik al tekenend, gummend, plakkend en snijdend. Papier is mijn houvast in een oeuvre dat zich beweegt tussen fascinaties, waarnemingen, dwalingen, zoektochten, uitprobeersels, grote uitspraken en kleine avonturen. Ik houd van de bewerkelijkheid van papier, de fragiliteit, maar ook het scherpe randje, de kwetsbaarheid enerzijds en de weerbarstigheid anderzijds.
 
Afbeeldingen van dieren komen veel voor in mijn tekeningen omdat dieren bepaalde kwaliteiten vertegenwoordigen en omdat ze er prachtig uitzien. Bijvoorbeeld statig, stoer, gevaarlijk of wijs. Dieren figureren in vele verhalen en sprookjes. Zonder naar een specifiek verhaal te verwijzen, kan de beschouwer hier zelf invulling aan geven.

Soms zijn de dieren verworden tot een object in het werk. Een standbeeld dat huizenhoog in een landschap opdoemt. Net als in de tekeningen waarin bouwsels of sculpturen te zien zijn, lijken dit ontmoetingspunten te zijn in de kale vlaktes. Silhouetten van kleine groepjes mensen bekijken de objecten, wellicht op zoek naar een ingang of aanknopingspunt. Thema's zoals oriëntatie, richtingloosheid, confrontatie, ergens zijn of heengaan spelen een rol.

In de serie Shadow onderzoek ik een beeldtaal waarin maakbaarheid en de betekenis van beeld centraal staan. Collages en bouwsels gemaakt van zwart-wit kopieën vormen het uitgangspunt. Ze komen tot stand tijdens een bewerkelijk proces van knippen, plakken, combineren en ensceneren. Foto's van de bouwsels leiden tot het uiteindelijke werk. Het maakproces wordt in dit slotbeeld stilgezet en wat overblijft is een in scène gezette wereld. Zo wordt bijvoorbeeld een foto van een bos omgevormd tot een papieren nest. De kwetsbare papieren bouwsels worden uiteindelijk monumentale scheppingen, stevig in hun vorm en ontdaan van hun fragiliteit."

Who doesn't like cookies?