Expositie Linda van Boven

30 10 2014

Linda van Boven
Eb and flow, 2012.
c-print, 70 x 110 cm

Expositie Linda van Boven

info

In november 2014 exposeert Linda van Boven in Galerie Joghem, Sanquin. De expositie wordt vrijdag 7 november 2014 geopend met om 17.45 uur de openingstoespraak door Jacob Witzenhausen.

Linda van Boven (Arnhem, 1965) studeerde aan de Rietveldacademie en aan de Academia del Belle Art in Milaan. Ze wordt vertegenwoordigd door Witzenhausen Gallery in Amsterdam.

Linda van Boven maakt foto's met een filmisch karakter. Soms als een 'collage', een langgerekt fotowerk of filmbeeld van separate, onafhankelijke foto's en soms foto's op lichtbakken. De foto's vormen fragmenten van een film, die in je hoofd een verhaal gaan vormen. De beelden die naar voren komen in haar recente werk hebben te maken met herinneringen uit haar jeugd en belangrijke gebeurtenissen in haar leven. Klinkt misschien vrij zwaar, maar dat is niet het gevoel dat je overhoudt aan de werken. Eerder een gevoel van hoop, 'lichtheid', de toekomst. De overbelichting of juist vage verlichting en onscherpte in haar foto's benaderen als het ware beelden in je geheugen, gefragmenteerd en mistig. Zoals ook na een droom slechts de contouren blijven hangen van een overbelicht lijkende film. Van Boven maakt vaak gebruik van beelden die voor iedereen bekend zijn, beelden die gemeengoed zijn. Een huis, bedden, kinderen, een schommel zijn herkenbare onderwerpen, laten je eigen omgeving zien, vroeger of nu. Bij vrijwel iedereen zullen de beelden al snel persoonlijk herinneringen oproepen. De fragmenten van Linda van Boven zorgen ongewild voor een soort dierbaar verhalend gedicht dat komt opborrelen uit het geheugen.

De laatste serie landschappen bij nacht waarin de waarneming niet meer exact te zien is. De nachtwandelingen door een bos waarbij je oriëntatie waar je bent en wat je waarneemt zich niet meer helder laat registreren. De foto's roepen een besef van onzekerheid, disoriëntatie en voorzichtig scannen van je omgeving om je eigen plaats te kunnen bepalen.

De expositie loopt van 3 t/m 28 november 2014 en is te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 8.30-16.30 uur. U kunt zich melden bij de receptie.

Meer informatie over de expositie van Linda van Boven is te vinden op de website van Sanquin.

Who doesn't like cookies?