De keuze van Pieter uit de kunstcollectie UMCU

17 02 2016

Pietr Duif (hoofd afd. Vastgoed en Huisvesting, UMC Utrecht) met zijn favoriete kunstwerk : Tom Claassen, zonder titel, 2009, marmer, 20 x 36 x 12 cm

De keuze van Pieter uit de kunstcollectie UMCU

info

Pieter Duif: "Mijn favoriete kunstwerk is het paardje van Tom Claassen. Iedere keer dat ik het zie, en dat is bijna dagelijks, ontroert het mij. Het paardje heeft een 'dienstbare' maar ook krachtige houding die mij erg doet denken aan mensen die in de maatschappelijke dienstverlening of nog specifieker in de gezondheidszorg werkzaam zijn. Daarnaast brengt het contrast tussen de zachte ronde vormen van het paardje en de harde materiaalsoort mij op relativerende gedachten wanneer ik denk aan de soms harde tegenstellingen die ik in mijn werk tegenkom."

"Kunst is voor mij een essentieel onderdeel van onze leefomgeving. Ik heb ooit het oude Oost Berlijn bezocht en daar kunnen we zien en voelen hoe een wereld zonder kunst (behalve de propaganda dan) er uit ziet. Zonder kunst wordt de wereld erg grijs, mat en dof. In een omgeving zoals ons ziekenhuis waar mensen soms in zeer moeilijke omstandigheden verblijven is kunst van groot belang. In verschillende studies is het positieve effect op de genezing aangetoond. Kunst heeft niet alleen een positief effect op patiënten, maar ook op hun bezoekers en onze collega's. Kortom, in een gebouw, en zeker in een ziekenhuis, zonder kunst willen mensen simpelweg niet graag verblijven en aangezien wij dat wel willen is kunst wat mij betreft dus noodzakelijk."

Who doesn't like cookies?