MijnLandschap - Diana Ramaekers

21 04 2016

Diana Ramaekers, Coal Black Mountain,  2009, pastel

MijnLandschap - Diana Ramaekers

info

In Zuyderland Heerlen wordt op 24 april om 14.00 uur de tentoonstelling 'MijnLandschap' van Diana Ramaekers geopend. Deze expositie gaat over ons collectieve mijnverleden; het erfgoed van de mijnen dat Limburg met België en Duitsland verbindt. Op deze dag wordt de tentoonstelling opgeluisterd met muziek van Trio Vivente. De tentoonstelling in de galerij van de centrale hal is voor iedereen toegankelijk, en loopt tot en met 17 juni.

'MijnLandschap' draait om de steenbergen als landmarks die het landschap domineren en deze streek zijn karakteristieke gezicht geven. Monumentale kolossen, kraters, bergflanken en kolenmassa's vertaalt Ramaekers in gitzwarte, vurig rode en bleekwitte pasteltekeningen, foto's en fragiele neonlijnen die het silhouet van de berg navoelen. Ramaekers tracht met dit werk grip te krijgen op de zwarte reuzen, wil ze ontleden, begrijpen en vatten met aardse materialen en licht. De neon is als een poederige lijn van licht die de contouren van de berg beschrijft.

Diana Ramaekers is geen onbekende voor Zuyderland. In 2015 vervaardigde ze het kunstwerk 'Musing Meadow' voor de Spoedeisende Hulp van locatie Heerlen. Het is een muurvullend lichtkunstwerk, geïnspireerd op de historie van dit ziekenhuis, waarin de elementen water en natuur samensmelten tot een abstract heuvellandschap. De  kleurnuances, die op subtiele wijze veranderen, zorgen ervoor dat de blik van de patiënt kan dwalen, waardoor verstrooiing en verwondering kan ontstaan. Het is een plek waar je even los kunt laten en vergeten.

Diana Ramaekers heeft lichtontwerpen gemaakt voor onder andere het Karolinska Hospital in Stockholm, het Music Centre in Calgary en voor de Belastingdienst in Eindhoven. Ze studeerde onder meer aan de Staatliche Kunsthochschule te Düsseldorf en aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Eervolle vermeldingen en prijzen kreeg ze bijvoorbeeld voor Volme Licht te Schalksmühle, voor de Van Bommel Van Dam prijs te Venlo en de Joseph- und Anna Fassbenderpreis der Stadt Brühl. In 2002 ontving Diana Ramaekers de basisprijs van de Prix de Rome. Ramaekers woont en werkt momenteel in Kerkrade.

Meer informatie over Diana Ramaekers op haar website: www.dianaramaekers.com.

Who doesn't like cookies?