Jaarverslag 2019

01 07 2020

Jaarverslag 2019

info

Voor meer verdieping van de activiteiten en belangrijke punten in het jaar 2019, vindt u hier het VBCN-jaarverslag 2019

Jaarverslag 2019

Dit jaar vond de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV) van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) plaats op vrijdag 26 juni in het Mauritshuis in Den Haag. Vanwege overheidsrestricties in verband met het coronavirus was er slechts plaats voor 22 leden om fysiek aanwezig te zijn. Daarnaast werd aan de leden de mogelijkheid geboden om de vergadering digitaal bij te wonen.

Het Mauritshuis, in de zeventiende eeuw gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, ontving de VBCN leden gastvrij in de Randstadzaal, waarna op gepaste afstand de vergadering in de Nassauzaal plaatsvond. Het gebruik van de zalen en tickets voor een bezoek aan het Mauritshuis werden aangeboden door VBCN lid Nationale Nederlanden onderdeel van NN Group, welke sinds 2016 trotse hoofdsponsor is van het Mauritshuis.

Tijdens de vergadering werd teruggeblikt op 2019 en werden de jaarverslagen over 2019 goedgekeurd door de leden. De nadruk lag op de verdere professionalisering van de VBCN waaronder de optimalisering van de VBCN-website en de VBCN-presentatie in de diverse social media. Daarnaast was er aandacht voor de lustrumpublicatie 'VBCN VIEW' die gepresenteerd en gedeeld zal gaan worden op het VBCN Lustrumfeest in december 2020 en werden de plannen voor buitenlandse reis naar Arles in 2021 met de leden gedeeld.

Centraal stonden dit jaar de bestuurswisselingen. Anne Clement van Vugt werd tijdens de ALV door de leden gekozen tot de nieuwe voorzitter van der VBCN. De spreekwoordelijke 'voorzittershamer' werd aan haar overgedragen door Philippien Noordam die vanaf mei 2017 voorzitter was en van wie de bestuurstermijn dit jaar verstreek.

Ook voor Esther Vossen, secretaris van de vereniging verstreek de bestuurstermijn dit jaar, bestuurslid Jorien Ceelen is haar opvolger en daarmee de nieuwe secretaris van de vereniging. Zowel Philippien als Esther blijven vanuit hun positie bij de bedrijfscollecties verbonden met de VBCN. Dit laatste geldt helaas niet voor Jose de Boer, het laatste bestuurslid waarvan de VBCN op 26 juni afscheid heeft genomen. Wel hopen we Jose te blijven zien tijdens de toekomstige VBCN-activiteiten waarbij ook oud leden worden uitgenodigd. De VBCN verwelkomde op 26 juni Anouk van Buuren als nieuw bestuurslid. Zij neemt onder meer het aandachtsveld 'leden' over van Jose.

De ALV werd afgesloten met een korte lezing door Boudewijn Koopmans van het Mauritshuis met als topic de mogelijkheden en onmogelijkheden van musea in deze bijzondere tijden. Vervolgens kregen de aanwezige leden de gelegenheid om zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstelling 'George Stubbs - De man, het paard, de obsessie'  te bezoeken. De middag werd afgesloten met een borrel rekening houdend met 1,5 meter afstand op het terras van de Haagsche Bierkluis.

Who doesn't like cookies?