Inspirende performance Mounira Al Solh bij BZ

11 07 2013

Mounira Al Solh tijdens performance bij BZ
Foto Ernst van Deursen

Inspirende performance Mounira Al Solh bij BZ

info

And suddenly there were women

Vraag kunstenaars, vrienden en kenissen hoe zij een performance bij Buitenlandse  Zaken(BZ) zouden vormgeven en een live event als  “and  suddenly there were women” is ontstaan.  Geinspireerd door de centrale vergaderruimte van het Ministerie in Den Haag, hèt podium van vele internationale ontmoetingen en de portretten van de mannelijke ministers van Buitenlandse Zaken die bij de ingang van deze ruimte hangen, ondervraagt  Mounira Al Solh in het kader van het project time deposits, haar gesprekspartners, zichzelf als Libanese kunstenaar in Nederland, vervagende landsgrenzen en de representatie van vrouwen in de politiek. 

De belangstelling bij de medewerkers van BZ was groot. Tijdens de drie sessies van deze tweede performance op 10. 11 en 12 juni  waren ruim honderd toeschouwers aanwezig. Zij waren getuige van het persoonlijk verhaal over de wijze waarop Al Solh  zich als kunstenaar , om haar werk te presenteren, continue moet verhouden tot een nieuwe culturele context. In dialogen waarin haar eigen biografie centraal stond, maakte Al Solh dat proces inzichtelijk op een plek die door haar als dwingend werd ervaren.

De toeschouwers vonden de manier waarop Al Solh gebruik maakte van de vergaderruimte interessant en de manier waarop zijn de betekenis van het instituut BZ op losse schroeven zette, verwarrend en confronterend. Philippien Noordam, de curator van BZ die de performance mogelijk maakte kreeg de meest uiteenlopende schriftelijke reacties:

 "Het getuigt van moed dat je performances binnenhaalt. Een mooie eerste stap. Maar ik denk dat de meeste bz'ers, ik incluis, nul performance-cultuur hebben om dit op waarde te kunnen schatten. Geloof dat haar boodschap wel duidelijk was: bz is oud mannenbolwerk, NL trekt zich terug achter de dijken, oorlog doet meer met je dan wij hier denken, etc...  Ik vond het een beetje zwaar op de hand, beetje Frans-intellectualistisch. Misschien was het ook niet haar beste performance, maar het is goed dat ze dit heeft aangedurfd. Misschien kwam ze erachter dat bz niet eens zo oubollig is dan ze eerst dacht..."

"Ik was gisteren bij de laatste performance in de Van kleffens zaal. Goeie opkomst. Geweldig idee en de vraag die de kunstenares zich stelde (wat doe je als je een performance geeft bij BZ) was een interessante. Persoonlijk vond ik wat volgde wat minder maar dat is een kwestie van smaak. Ik hoop dat er nog eens zoiets volgt! "

De Secretaris general van BZ Renée Jones –Bos tweette: “Inspirerende kunstperformance van de Libanese Mounira Al Solh over haar associaties met insitituut”

Who doesn't like cookies?