RE:Collecting

26 11 2018

Navid Nuur, 'City Silence', 2013-2018

RE:Collecting

info

In de tentoonstelling 'RE:Collecting' presenteren de curatoren Mels Evers & Hélène Webers verborgen verhalen uit bedrijfscollecties, met nieuwe en bestaande kunstwerken van Persijn Broersen & Margit Lukács, Marlene Dumas, Ryan Gander, Erik van Lieshout, Navid Nuur en Nicky Zwaan.

De tentoonstelling belicht de context van het kunstwerk vanuit het perspectief van het bedrijf en haar medewerkers. Om welke redenen is het kunstwerk toegevoegd aan de bedrijfscollectie? Welke keuzes zijn er gemaakt voor de presentatie op locatie? En hoe is er op de werkvloer gereageerd?

In de museale presentatie bij Singer Laren worden kunstwerken getoond, die in vorm of betekenis een transformatie hebben doorgemaakt. Aan de hand van archiefmateriaal krijgt de bezoeker inzicht in de geschiedenis van het kunstwerk binnen de collectie. De presentatie is ontwikkeld in samenwerking met tentoonstellingsontwerper Edi Winarni.

Daarnaast worden er nieuwe kunstwerken van Persijn Broersen & Margit Lukács, Erik van Lieshout en Navid Nuur gepresenteerd. De kunstenaars zijn door de curatoren benaderd om te reflecteren op een bestaand kunstwerk uit de bedrijfscollectie en dit te vertalen naar een nieuw kunstwerk buiten de muren van het bedrijf, op een publieke locatie in een straal van 30 kilometer van Singer Laren.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar 'recollecting': het bewust maken of het herinneren van iets dat tijdelijk in de vergetelheid is geraakt. Bovendien verwijst het woord naar het samenbrengen van archiefmateriaal, bestaande en nieuwe kunstwerken tot een spraakmakende collectie.

Meer informatie over de tentoonstelling en de nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte is te vinden op: www.re-collecting.com

De tentoonstelling is te zien van 11 december 2018 t/m 7 april 2019 bij Singer Laren.
Singer Laren is te bezoeken van dinsdag t/m zondag van 11:00 - 17:00.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met teksten van Mels Evers & Hélène Webers met verdere informatie over de tentoonstelling en het collectieonderzoek.

Kunst op locatie
Ter gelegenheid van 'RE:Collecting' worden er nieuwe werken ontwikkeld door Persijn Broersen & Margit Lukács, Erik van Lieshout en Navid Nuur. De werken zijn tijdens de tentoonstelling te bezoeken in een straal van 30 kilometer van het museum. Zaterdag 16 februari vindt 'The Pitch' van Erik van Lieshout plaats in de theaterzaal van Singer Laren.

Partners
De tentoonstelling 'RE:Collecting' is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Singer Laren, Vereniging Bedrijfscollecties Nederland en haar individuele leden.

Winnaar VBCN OPEN 2017 - 2018
Voor de derde editie van de curatoren prijs VBCN OPEN heeft de VBCN tentoonstellingsmakers uitgenodigd om vernieuwende voorstellen in te dienen voor een expositie met of over bedrijfscollecties. De jury* heeft unaniem gekozen voor de artistieke tentoonstelling 'RE:Collecting' van Mels Evers & Hélène Webers.

Met de tweejaarlijkse curatorenprijs VBCN OPEN biedt de VBCN aan inspirerende tentoonstellingsmakers de mogelijkheid om een tentoonstellingsconcept te realiseren. De VBCN stelt hiervoor zowel de kunstwerken uit de kunstcollecties van de leden als een productiebudget beschikbaar.

*De jury VBCN OPEN 2017-2018 bestond uit; voorzitter Esther Vossen (Altrecht kunstcollectie, secretaris bestuur VBCN), Catharien Romijn (DSM Art Collection), Jose de Boer (VUmc Kunstcollectie), Sabrina Kamstra (Collectie AMC), Sanne ten Brink (ING collectie) en Vincent van Velsen (mede winnaar voorgaande editie VBCN OPEN).

Who doesn't like cookies?