Kunstcollectie provincie Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en telt 56 gemeenten. De provincie Gelderland wordt bestuurd vanuit het Huis der Provincie in Arnhem. Het college van Gedeputeerde Staten staat onder voorzitterschap van Commissaris van de Koningin.
De provincie Gelderland is als overheidsorganisatie actief op terreinen zoals ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, economie, agrarische zaken, milieu, recreatie, natuur en landschap, welzijn, cultuur, bestuurlijke organisatie, en toezicht op waterschappen en op de financiën van gemeenten. Bij de grootste provincie van Nederland werken ruim 1400 medewerkers samen aan een beter en mooier Gelderland voor ruim twee miljoen inwoners.

Collectie

De kunstcollectie van de provincie Gelderland omvat ongeveer 2600 kunstwerken van overwegend Gelderse kunstenaars. De kunstwerken hangen en staan in de kantoorgebouwen van de provincie in Arnhem in de publieke ruimtes en op de werkkamers van medewerkers.
Verschillende disciplines en stromingen worden in de collectie vertegenwoordigd, waardoor de collectie een breed overzicht laat zien van de Gelderse moderne en hedendaagse kunst van de afgelopen veertig jaar. Zo heeft de provincie onder andere werk van bekende Gelderse kunstenaars als Cees Andriessen, Ad Gerritsen, Robert Terwindt, Maria Roosen, Berend Strik, Erik Odijk, Wouter van Riessen en Roland Schimmel.
Naast hedendaagse kunst maakt ook een collectie toegepaste kunst deel uit van de kunstcollectie van de provincie. Deze collectie objecten, bestaande uit onder andere asbakken, vazen, bestek en glaswerk, is in de jaren vijftig speciaal voor het Huis der Provincie vervaardigd toen het gebouw als Gesamtkunstwerk werd gebouwd. 

Kunstbeleid
De provincie Gelderland verzamelt, beheert en behoudt een collectie moderne en hedendaagse kunst van kunstenaars die op enige manier verbonden zijn met Gelderland.
Het verzamelbeleid is in overeenstemming met het algemene beleid van de provincie ten aanzien van beeldende kunst. De provincie is van mening dat beeldende kunst bijdraagt aan de kwaliteit van het leven en de leefomgeving. Door de aanwezigheid van beeldende kunst in de provinciale gebouwen wordt een plezierige en inspirerende omgeving gecreëerd voor bezoeker en medewerker.
De provincie wil er aan bijdragen dat de kloof tussen hedendaagse beeldende kunst en publiek kleiner wordt en de beeldende kunst actief ondersteunen. Dit doet zij onder andere door middel van kunstaankopen voor de provinciale kunstcollectie. Het doel hiervan is tweeledig: de Gelderse beeldende kunst wordt gestimuleerd en hiernaast kan er door jaarlijkse aankopen voor de collectie een compleet beeld getoond worden van de Gelderse kunstproductie door de jaren heen. Hiernaast maakt de provincie het mogelijk dat er tweejaarlijks een tentoonstelling van hedendaagse Gelderse beeldende kunst gepresenteerd wordt in een van de grotere Gelderse musea.
De provinciale kunstcollectie steunt de Gelderse musea en kunstenaars die in de collectie vertegenwoordigd zijn door mee te werken aan het bruiklenen aan musea in binnen- en buitenland.
Ten slotte verstrekt de provinciale kunstcollectie regelmatig opdrachten aan kunstenaars en vormgevers.

Geschiedenis
De kunstcollectie van de provincie Gelderland heeft zijn oorsprong in de tweede helft van de vorige eeuw. Vanaf de jaren zeventig wordt er actief verzameld met als speerpunt hedendaagse Gelderse kunst.

 

Uit de collectie
Barbara Polderman

Vrouw paarden, vrouw hoed 130, 2007
gemengde techniek
180 x 50 x 50 cm

Collecties 17 september 2017
Kunsttours tijdens de opening van het Huis der Provincie
Kunstcollectie Provincie Gelderland
Collecties 28 april 2016
Portretten
uit de kunstcollectie van provincie Gelderland
Collecties 26 april 2016
De keuze van Joke
uit de kunstcollectie van provincie Gelderland
Collecties 30 maart 2016
De keuze van Jan
uit de kunstcollectie Provincie Gelderland
Collecties 26 januari 2016
De keuze van Bas
uit de kunstcollectie Provincie Gelderland
Collecties 3 juli 2015
Kunstcollectie Provincie Gelderland te gast in Oosterbeek
Collecties 5 januari 2015
Aanwinsten provinciale kunstcollectie
Gelderland 2013-2014
Collecties 18 september 2014
Groen Gelderland
Provinciehuis Arnhem
Collecties 4 juli 2014
'Verborgen Schatten' in CineMec
Provincie Gelderland
In het kort

Naam collectie
Kunstcollectie provincie Gelderland

Contactpersoon
Gabrielle de Nijs Bik

Hoofdkantoor
Arnhem

Locaties kunstcollectie
De kerncollectie is verspreid over de verschillende gebouwen van de provincie in Arnhem.

Aantal kunstwerken
ca. 2.600

Ontstaansjaar
1954

Disciplines
schilderkunst, fotografie, tekeningen, grafiek, beeldhouwwerk, keramiek, kunstnijverheid

Verzamelgebied
hedendaagse Gelderse kunst

Rondleidingen
Op aanvraag.

Website bedrijf
www.gelderland.nl

Website kunstcollectie
www.collectiegelderland.nl

Publicaties
-Marlies Hummelen (red.), Standpunt: beeldende kunst- en vormgevingsbeleid provincie Gelderland 2000-2011, Hoog Keppel, 2011
-Henk Reurslag (red.), Hoogtepunten uit de aankopen voor de provinciale kunstcollectie, Arnhem, 2009
-Heesch, Anouk van, Document van het moment: Gelderland gefotografeerd, Museum Het Valkhof, Nijmegen, 2003
-Henk Meutgeert, Verzamelen voor de provincie, Arnhem, 2001
-Dan van Golberdinge, Wilma Gosselink, Van Gelre tot Gelderland. 650 jaar besturen van Gelderland: 12 provinciale kunstopdrachten, Arnhem, 1989  

Expositieruimte
In de hal van het Huis der Provincie wordt twee maal per jaar een tentoonstelling ingericht met werken uit de provinciale kunstcollectie.    

Ondersteuning
Biënnale Gelderland, tweejaarlijks festival waarbij de hedendaagse Gelderse beeldende kunst centraal staat, 14 september -29 oktober 2012.
Herinrichting van de monumentale Arnhemse Sabelspoort door Willeke Evenhuis, 2012.
Kunstopdracht documentaire fotografie: de provincie Gelderland verleent sinds 1996 vrijwel jaarlijks opdrachten aan fotografen voor een serie foto’s die een belangrijk aspect van Gelderland en de Gelderse bevolking vastleggen voor de toekomst.
Kunstopdracht: Erik Odijk, Gobelin Canadien, wandkleed voor de Wijsmanzaal in het Huis der Provincie, 2009.

Bruiklenen
-Jaap Kroneman, Gestolen Kreidler,' Jaap Kroneman Gelders balkon 17: Alleen voor de meisjes', Museum voor Moderne Kunst, Arnhem, 2012
-Erik Odijk, Gobelin Canadien ,' Gust van der Wall Perné: Nieuwe Kunst rond 1900', CODAMuseum, Apeldoorn, 2011
-Hjalmar Riemersma, Rode Zwitserse trein en Haus der Jäger, 'Vanaf hier de Alpen', Koornmarktspoort, Kampen, 2011
-Mirjam Kuitenbrouwer,Oog (met kopstation in lens), 'One-Way Mirror', Museum Jan Cunen, Oss, 2009
-Charlotte van Pallandt, portretbuste prinses Juliana, langdurig bruikleen, Nationaal Museum Paleis het Loo, Apeldoorn, vanaf 2007