Sanquin Kunstcollectie

Sanquin Bloedvoorziening is een not-for-profit organisatie, die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt. Daarnaast speelt Sanquin een belangrijke rol in de transfusiegeneeskunde.

 

Collectie

Door aan te kopen van jonge, startende kunstenaars, is een avontuurlijke collectie tot stand gekomen van ruim 650 werken. Sommige 'beginnende' kunstenaars zijn de afgelopen jaren doorgebroken, waardoor de collectie bekende namen omvat zoals Andriesse, Appel, Corneille, Lucebert, Armando, Dekkers, Schoonhoven, Gubbels, Lichtenstein, Ayres en Wolkers. Recentere kunstenaars met meerdere werken in de collectie zijn o.a. John Cees Smit, Annemiek Vera, Dorine van Delft, Iris Frederix en RaQuel van Haver.

Kunstbeleid
De kunstcommissie van Sanquin is voor het beheer en uitbreiding van de collectie verantwoordelijk.

Geschiedenis
Vijftig jaar geleden legde prof.dr. Joghem van Loghem de basis voor een bijzondere kunstcollectie. Van Loghem was de eerste wetenschappelijk directeur van het Centraal Laboratorium voor de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis (CLB ). Zijn motief voor het inbrengen van kunst in het instituut was de overtuiging dat vernieuwende kunst van jonge kunstenaars inspiratie moest kunnen bieden aan (jonge) wetenschappers. Een creatieve kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap zou wetenschappers bij het onderzoek inspireren en uitdagen tot vernieuwend denken.
Het begin van de verzameling vormde in 1959 de aankoop van de werken "Moeder met Kind", een bronzen beeld van Jan Wolkers, en het schilderij "Le chant des îles" van Corneille. Nadat Van Loghem in 1978 zijn functie had neergelegd kwam het beheer van de kunstcollectie begin jaren tachtig in handen van een door hem benoemde kunstcommissie.
Vanaf 1985 worden er, bij Sanquin in Amsterdam, maandelijks tentoonstellingen georganiseerd. Vele kunstenaars hebben in de afgelopen vijfentwintig jaar de gelegenheid gekregen om in Galerie Joghem hun werk in solo-exposities aan publiek te tonen. De collectie is sindsdien voornamelijk uitgebreid met werk van in de galerie exposerende kunstenaars.

 

Uit de collectie
Tim Ayres

Me and Vermeer I,1992
metallic vernis en hoogglanslak multiplex
150 x 130 cm

Collecties 25 juni 2015
VROMAN 100
Sanquin
Collecties 9 april 2015
Expositie Nathalie Mannaerts
Galerie Joghem van Sanquin
Collecties 3 maart 2015
Expositie Bouke Bottelier
Sanquin
Collecties 5 februari 2015
Inez de Brauw
Galerie Joghem, Sanquin
Collecties 5 januari 2015
Mattijs van den Bosch
Galerie Joghem
Collecties 11 december 2014
Bill Bodewes
Galerie Joghem
Collecties 30 oktober 2014
Expositie Linda van Boven
Sanquin
Collecties 31 augustus 2014
Expositie Lenneke van der Goot
Sanquin
Collecties 14 mei 2014
Expositie Jonna Balk
Galerie Joghem van Sanquin
In het kort

Naam collectie
Sanquin Kunstcollectie

Contactpersoon
Jorie Tijs

Hoofdkantoor
Amsterdam

Locaties kunstcollectie
Amsterdam, Leiden

Aantal kunstwerken
Ruim 650

Ontstaansjaar
1959

Disciplines
schilderijen, tekeningen, grafiek, foto's, sculpturen, muurschildering

Verzamelgebied
Nationaal. Voorkeur voor jonge, getalenteerde kunstenaars.

Rondleidingen
In Amsterdam bestaat de mogelijkheid tot kunstrondleidingen op aanvraag.  

Website bedrijf
www.sanquin.nl

Website kunstcollectie
www.sanquin.nl

Publicaties
Kunstboek Sanquin pur sang, Amsterdam, 2010

Expositieruimte
In Galerie Joghem bij Sanquin in Amsterdam wordt iedere maand een expositie georganiseerd. Door de voorkeur voor jonge, getalenteerde kunstenaars presenteert Galerie Joghem vernieuwende, eigenzinnige tentoonstellingen en vervult daarmee een signalerende rol in de kunstwereld.  

Ondersteuning
In de galerie bieden wij jonge kunstenaars kosteloos de gelegenheid te exposeren inclusief opening en drukwerk. Sanquin houdt elke 5 jaar een jubileumtentoonstelling met bijdragen van kunstenaars die in de voorafgaande 5 jaar geëxposeerd hebben. Een vakjury kiest het beste werk, dat vervolgens door Sanquin wordt aangekocht.

Bruiklenen
In het verleden zijn werken uitgeleend voor overzichtstentoonstellingen, zoals b.v. van Erik Andriesse en Jan Cremer.