BPD ondersteunt de Nederlandse inzending voor de 57e Biënnale van Venetië

08 05 2017

Wendelien van Oldenborgh, Cinema Olanda (film still), 2017.
Curated by Lucy Cotter, commissioned by the Mondriaan Fund for the 57th
International Art Exhibition - la Biennale di Venezia, 13 May - 26 November
2017. Courtesy the artist and Wilfried Lentz Rotterdam.

BPD ondersteunt de Nederlandse inzending voor de 57e Biënnale van Venetië

info

BPD ondersteunt de Nederlandse inzending voor de 57e Biënnale van Venetië getiteld 'Cinema Olanda'; een samenwerkingsproject van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter in opdracht van het Mondriaan Fonds. BPD stimuleert al ruim 70 jaar op verschillende manieren kunst en cultuur, zowel in de ontwikkeling van openbare ruimten in Nederland alsook binnen de eigen organisatie. De in 1976 ontstane Bouwfonds Kunstcollectie en het in 1988 opgerichte Bouwfonds Cultuurfonds vallen onder de verantwoordelijkheid van BPD, en zijn recentelijk hernoemd als respectievelijk BPD Kunstcollectie en BPD Cultuurfonds.

Ondersteuning inzending 57e Biënnale van Venetië

De Nederlandse inzending 'Cinema Olanda' is een samenwerkingsproject van beeldend kunstenaar Wendelien van Oldenborgh en curator Lucy Cotter, in opdracht van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.  In het Rietveldpaviljoen wordt Van Oldenborgh's architectonische installatie getoond waarin drie werken zijn geïntegreerd. Het project is van 13 mei tot 26 november 2017 te zien op de internationaal zeer gerenommeerde kunstmanifestatie in Venetië, met een parallelprogramma in Nederland. 

"BPD ondersteunt Cinema Olanda vanwege de reflectie van Van Oldenborgh op de modernistische architectuur in Nederland en de manier waarop zij het verbindt met de actuele thema's" (Sharon Oldenkotte-Vrolijk, directeur Kunst & Cultuur, BPD). 

Cinema Olanda wordt georganiseerd in partnerschap met de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) van de UvA, Akademie van Kunsten (KNAW), Wilfried Lentz Rotterdam en Nuova Icona, Venetië en wordt ondersteund door CBK Rotterdam, BPD en de gemeente Rotterdam.

 

Kunst en cultuur van belang bij gebiedsontwikkeling
De BPD Kunstcollectie omvat inmiddels meer dan 1.000 kunstwerken en wordt getoond in musea in binnen- en buitenland, alsook in de kantoren van BPD. BPD Cultuurfonds heeft in bijna 30 jaar meer dan 1.200 kunst- en cultuurprojecten ondersteund. Daarnaast verbindt BPD kunst en cultuur aan de talrijke gebiedsontwikkelingen die plaatsvinden door het hele land. Dit varieert van het ontwikkelen van een tijdelijk kunst- en cultuurprogramma voor een specifieke plek of een gebied, tot aan de realisatie van kunst in de openbare ruimte. Het gaat om kunstprojecten in bijvoorbeeld Werelderfgoed De Beemster, de herbestemde Koninklijke Leerfabrieken in Oisterwijk en Waalfront in Nijmegen. In samenwerking met verschillende partijen komen dergelijke projecten tot stand.

Samenwerking
BPD draagt ook bij aan het debat over de rol van kunst en cultuur in de publieke ruimte. Meer dan ooit spelen kunst en cultuur een essentiële rol in de publieke ruimte. BPD zoekt actief de samenwerking op met allerlei partijen om hier vorm aan te geven. BPD Cultuurfonds werkt samen met Boekmanstichting, centrum voor kunst, cultuur en beleid, aan Tijdschrift Boekman#111 met als thema cultuur van de publieke ruimte dat op 27 juni aanstaande wordt gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Boekmanlezing in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Boekmanstichting, Pakhuis de Zwijger, BPD Cultuurfonds en VNG zijn partner van de bijeenkomst. Tijdschrift Boekman bevat bijdragen van o.a. Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Verder verbindt BPD zich met alternatieve en inspirerende praktijken van kunstenaars, stedenbouwers en architecten aan actuele thema's en de dagelijkse praktijk van gebiedsontwikkeling middels het programma 'BPD Lab'.

Who doesn't like cookies?