Finalisten ING Unseen Talent Award

29 06 2017

Finalisten ING Unseen Talent Award

info

Unseen en ING presenteren met trots de vijf finalisten van de ING Unseen Talent Award 2017. Met deze award wordt opkomend fotografietalent gecoacht en een internationaal platform geboden waarbij zij hun werk wereldwijd tonen en hiermee bijdragen aan de toekomst van fotografie.

De vijf geselecteerde kunstenaars voor de ING Unseen Talent Award 2017 zijn Tom Callemin (1991, België), Andrea Grützner (1984, Duitsland), Alexandra Lethbridge (1987, Verenigd Koninkrijk), Robin Lopvet (1990, Frankrijk) en Stefanie Moshammer (1988, Oostenrijk).

ING Art Management en Unseen hebben de vijf finalisten geselecteerd uit een long list bestaande uit recentelijk afgestudeerde kunstenaars. Deze long list is samengesteld door een groep professionals die allen werkzaam zijn op verschillende vlakken binnen de industrie, namelijk: Franek Ammer (Co-Creator, Wroclaw's TIFF Festival, curator Fotofestival in Łódź), Tim Clark (Editor-in-Chief en Director, 1000 Words Photography Magazine), Lucy Conticello (Director of Photography, M, Le Monde), Zippora Elders (Artistic Director, Kunstfort bij Vijfhuizen), Celina Lunsford (Artistic Director, Fotografie Forum Frankfurt) en Sebastian Vaida (Artistic Director, Photo Romania Festival).

De ING Unseen Talent Award is een initiatief van ING en Unseen waarbij Europees fotografietalent een podium wordt geboden zodat zij hun werk wereldwijd kunnen tonen. Wat in 2013 begon als een Nederlands initiatief, is nu uitgegroeid tot een Europese award. Het doel van de award is niet alleen een platform te geven aan deze veelbelovende talenten maar ze ook te ondersteunen met expertise en ze te introduceren aan een netwerk.

De finalisten worden beloond met een plaats in het Talent Programme. Dit uitgebreide leertraject staat dit jaar onder leiding van de befaamde Britse fotograaf Nadav Kandar. De geselecteerde kunstenaars zullen onder Nadav's leiding een nieuw werk creëren in het thema van 2017; Common Ground; encouraging the discovery of similartities amongst differences. De fotografische werken van de finalisten zullen worden tentoongesteld tijdens Unseen Amsterdam 2017 in de ING Unseen Lounge.

Nadav Kander "In een wereld waarin dagelijks miljoenen beelden worden gegenereerd, is het een uitdaging voor kunstenaars om hun werk naar behoren te kunnen tonen aan het juiste publiek. De ING Unseen Talent Award biedt een oplossing voor deze uitdaging door een platform te bieden en doet daarnaast nog meer door kunstenaars financiële hulp te bieden en ze in verbinding te stellen met een netwerk dat ondersteuning en coaching biedt vanuit toonaangevende instellingen. Ik ben trots dat ik de kans heb gekregen om deel uit te mogen maken van deze award als coach van de finalisten en om hun klankbord te zijn tijdens het creatieproces van hopelijk het beste werk dat ze tot nu toe hebben gemaakt.' 

De internationale jury bestaat onder anderen uit Maryam Eisler (Photographer, Trustee of Whitechapel, co-chair of Tate's MENAAC, Unseen ambassador) Francis Hodgson (Professor in the Culture of Photography, Head of Photographs Sotheby's en Founder of Prix Pictet) Anna-Kaisa Rastenberger (Professor Exhibition Studies and Spatiality, University of Arts Helsinki). Zij zullen bepalen wie de winnaar van de juryprijs van de ING Unseen Talent Award 2017 wordt. De jurywinnaar zal een projectfonds van € 10.000,- ontvangen. De winnaar van de publieksprijs, bepaald door een online voting die vanaf begin september van start zal gaan, zal een commissie ontvangen om een nieuw werk te maken voor de ING Collectie. Ralph Hamers (CEO ING Groep) zal beide winnaars bekendmaken op de Award Ceremony tijdens de officiële openingsavond van Unseen Amsterdam op 21 september 2017.

De winnaar van de juryprijs van vorig jaar, Thomas Albdorf (1982, Oostenrijk) ontving de prijs van € 10.000.- voor zijn werk rondom het thema Fool for Love. Nadat hij vorig jaar de ING Unseen Talent Award had gewonnen, heeft Albdorf in 2017 twee solo shows gehad; één bij DELI Gallery (New York) en één bij Webber Gallery Space (London). Beiden toonden zijn serie 'General View' die ook getoond zal worden op de Fair van Unseen Amsterdam 2017. In de herfst van 2018 zal Albdorf een solotentoonstelling hebben in Foam. 

Miren Pastor (1985, Spanje), winnaar van de publieksprijs van 2016, ontving een commissie om een nieuw werk te maken voor de ING Collection. Nadat zij de prijs had gewonnen heeft Pastor meerdere commissies gekregen waaronder het maken van een portret van Elena Ochoa Foster voor The New York Time Style Magazine in Spanje. Pastor is momenteel een tentoonstelling aan het voorbereiden voor het fotografiefestival Rencontres, d'Arles, waar ze een nieuwe serie 'Twin Cousins'  zal tonen.

Who doesn't like cookies?