ARCHIPELAGO The region as an art space

13 03 2015

Charlotte Lagro: Goldfish (videoloop), 2011.
acquisition 2014 Maastricht-SPACE

ARCHIPELAGO  The region as an art space

info

ARCHIPELAGO - The region as an art space

30/3-12/6  Provincie Maastricht
vernissage: vrijdag 27/3/2015 18.00 u.
toegankelijk op werkdagen: 9.00-18.00 u. (in het weekend en op feestdagen gesloten)

De Euregio Maas-Rijn* blijkt een bijzonder vruchtbare grond te zijn voor beeldende kunst (vooral dankzij het grote aantal opleidingen, culturele organisaties en musea van allerhande kunstvormen), ook al blijft haar identiteit nogal vaag en is haar naam uiteindelijk weinig aansprekend.

Haar inwoners hebben de neiging zich niet of nauwelijks buiten de gebaande paden van de stedelijke cultuurcentra te begeven. Steden zijn verworden tot gesloten vestingen.

Hier is een voortrekkersrol weggelegd voor de kunstenaars: vaak zijn zij degenen die de ophaalbruggen neerlaten of de eerste boot nemen naar het buureiland. Zeker als de buren een andere taal spreken of een andere manier van begroeten hebben. En om in de metafoor te blijven, is er nog een symbool dat de relaties tussen ontwerpers en hun regio van herkomst duidelijk weergeeft: de boemerang. Ze trekken er al snel weg om ervaringen op te doen die van belang zijn voor hun artistieke loopbaan, maar keren er geregeld terug om nieuwe inspiratie en energie op te doen.

 Juist deze dynamiek wordt geïllustreerd door de tentoonstelling Archipelago die door de Provincie Limburg en SPACE Collection gezamenlijk georganiseerd wordt.

* deze omvat het zuidelijk deel van Nederlands Limburg, de Belgische provincies Luik en Limburg en de regio Aken.

kunstenaars: Christian Berens, Jerome Daly, Michael Dans, Paul Devens, Jonathan De Winter, Jeroen Evertz, Michel François, Lara Gasparotto, Laurent Impeduglia, Eleni Kamma, Charlotte Lagro, Jacques Lizène, Chaïm van Luit, Jan Marechal, Jérôme Mayer, Mon Colonel & Spit, Griet Moors, Selçuk Mutlu, Michaël Nicolaï, Karl Philips, Frédéric Platéus, Marc Wendelski, Romain van Wissen.

SPACE Collection

SPACE Collection, dat momenteel zowel in Luik als in Maastricht gevestigd is, ondersteunt kunstenaars door het creëren van een grensoverschrijdende hedendaagse-kunstcollectie. Een collectie die tot stand gebracht wordt door een gezamenlijke participatie van particulieren, kunstenaars, instellingen, bedrijven en culturele organisaties in de steden die deel uitmaken van het netwerk.
Op initiatief van beeldend kunstenaar Alain De Clerck van SPAC/In cité mondi a.s.b.l. te Luik is zowel  in Luik als Maastricht een parkeermeter geplaatst, die verbonden is met een kunstwerk in de openbare ruimte. Elke euromunt die erin wordt gestoken levert een vlam van enkele minuten op uit het kunstwerk alsmede een cultuurticket. Hierop staat een gedicht afgedrukt van een dichter uit de regio en/of biedt toegang tot een van de culturele organisaties. Met de opbrengst, die door sponsors wordt verdubbeld, worden van jonge kunstenaars uit de regio kunstwerken gekocht als onderdeel van een Euregionale kunstcollectie, genaamd SPACE Collection. De jury's bestaan uit vertegenwoordigers van kunstorganisaties in de betreffende stad of provincie. De werken worden in publieke instellingen opgeslagen en al dan niet permanent geëxposeerd. Met Aken en Hasselt zijn gevorderde gesprekken gaande, die op korte termijn moeten leiden tot nieuwe afdelingen.

www.space-collection.org
Provincie Limburg

Who doesn't like cookies?