Bedrijfscollecties in Nederland

19 07 2009

Cover boek, ontwerp Kummer&Herrman

Bedrijfscollecties in Nederland

info

In 2009 heeft de VBCN het boek ‘Bedrijfscollecties in Nederland / Corporate Art Collections in the Netherlands’ uitgegeven. Een boeiend en prikkelend boek over een onderbelicht fenomeen in de Nederlandse kunstwereld.

Nederlandse bedrijven bezitten gezamenlijk een grote hoeveelheid kunst. Aan het fenomeen ‘corporate art collecting’ is nog weinig aandacht besteed, en daarom gaat het debat over bedrijfscollecties in Nederland zelden over feiten, vaak over meningen en vooral over verwachtingen. In deze publicatie worden verschillende perspectieven gehanteerd om meer zicht te krijgen op de dynamiek achter Nederlandse bedrijfscollecties en hun impact op de kunstwereld. Naast een wetenschappelijke analyse van het fenomeen en een vergelijking met buitenlandse ontwikkelingen, komen enkele betrokkenen uit de Nederlandse kunstwereld aan het woord. De terugkerende vraag is hoe de intrinsieke waarde van de kunst zich verhoudt tot de bedrijfsmatige doelen die deze verzamelingen vaak ook moeten dienen. Welke taken zien de verschillende partijen in het culturele veld weggelegd voor de Nederlandse bedrijfscollecties, en op welke manier wordt de kunst daarmee gediend?

Artikelen van Arnold Witte die onderzoek deed naar het ontstaan, de werking en internationale context van bedrijfscollecties in Nederland.

Interviews door Edo Dijksterhuis met Jacqueline d’Amécourt & Jean-Pierre Berghmans, Erik Bos, Elco Brinkman, Joop van Caldenborgh, Charlotte Dumas, Sjarel Ex, Louise Gunning-Schepers, Jetske Homan van der Heide, Stijn Huijts, Juliètte Jongma, Arjo Klamer, Jhim Lamoree, Peer Veneman, Enny Verhey, Hans Wijers.

Columns van Hans den Hartog Jager, Riemer Knoop en Pietje Tegenbosch.
Een essay van Lex ter Braak.
Fotografie van Job Janssen.

Redactie: Jenny Barendregt, Sabrina Kamstra, Mieke van der Star en Arno Witte.

NAi Publishers i.s.m. Vereniging Bedrijfscollecties Nederland/VBCN
Vormgeving: Kummer & Herrman, Geïllustreerd (kleur en zw/w), Paperback,
272 pagina's, Nederlands/Engelse editie, ISBN 978-90-5662-722-5

Het boek is te koop en te bestellen via: secretariaat@vbcn.nl voor € 25,00
Voor leden geldt een gereduceerd tarief

Wie houdt nu niet van cookies