Nederlandse Ambassade en Łazienki Museum in Warschau tonen kunst uit Nederlandse bedrijfscollecties

26 03 2016

Impressie tentoonstelling, werk Judith Krebbekx uit collectie Zuyderland MC (foto Paweł Czarnecki)

Nederlandse Ambassade en Łazienki Museum in Warschau tonen kunst uit Nederlandse bedrijfscollecties

info

Op 64 grote panelen rondom het Museum Łazienki Królewskie in Warschau worden van 1 april tot en met 3 mei kunstwerken uit Nederlandse bedrijfscollecties getoond.  De expositie komt voort uit samenwerking tussen de Nederlandse ambassade in Polen, Het Łazienki Museum en de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) en maakt onderdeel uit van het cultureel programma dat in Polen in het kader van het Nederlands  EU voorzitterschap wordt georganiseerd.

Het Museum Łazienki Królewskiein Warschau bestaat uit een voormalig paleizencomplex en een omringend park, en wordt veel bezocht door Polen en internationale bezoekers. De panelen zijn geplaatst aan de zijde van de openbaar toegankelijke Ujazdowski straat en daarmee voor algemeen publiek zichtbaar. Op de panelen zijn onder andere afbeeldingen te zien van werken van Rineke Dijkstra,  Viviane Sassen en Jan Banning.

Met de presentatie van de collecties in het publieke domein, een park in Warschau, beogen de Ambassade, de VBCN en museum Łazienki Królewskie de verbinding tussen Polen en Nederland te versterken. De kunstwerken zijn geselecteerd door Krzysztof Pastor: directeur van het Pools Nationaal Ballet en tevens werkzaam als choreograaf voor het Nationale Ballet in Nederland. Hij koos 'verbinding' als centraal thema, waarmee hij verwijst naar één van de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap: Een Unie die verbindt.
  
Als curator van de expositie kon Pastor vrijelijk putten uit de kunstcollecties van de bij de VBCN aangesloten bedrijven en instellingen. Krzysztof Pastor:  "Als we vinden dat kunst een belangrijke maatschappelijke rol heeft omdat het ons laat reflecteren op de eigen tijd, moeten we ook het belang van de mecenas erkennen en waarderen. Een openbaar toegankelijke expositie als deze creëert een omgeving waar ruimte is voor dialoog."

Binnen de VBCN werken vijftig Nederlandse organisaties die in het bezit zijn van een kunstcollectie samen. Voorzitter Sanne ten Brink:  "Door de kunstcollecties in bedrijven, ziekenhuizen en openbare plekken zoals een park te presenteren, wordt kunst toegankelijk gemaakt voor een nieuw en breed publiek."

In Polen is het fenomeen bedrijfscollecties nog relatief beperkt, maar de interesse van de zijde van culturele instituties, kunstenaars én bedrijven is groeiende. Om ervaringen en inzichten over de rol van kunst in het bedrijfsleven uit te wisselen wordt een symposium georganiseerd over bedrijfscollecties.

Een van de sprekers is Arnold Witte, die namens de Universiteit van Amsterdam een grootschalig wetenschappelijk onderzoek leidt naar de effecten van bedrijfscollecties op de kunstsector, de bedrijfsreputatie, kunstconsumptie en het draagvlak voor kunst. Het blijkt bijvoorbeeld dat bedrijfscollecties een belangrijke opstap bieden voor de carrières van kunstenaars. Omdat bedrijfscollecties in een vroeg stadium van een kunstenaar carrière werk aankopen én daarover communiceren naar zowel de kunstmarkt als het grotere publiek, verminderen zij de onzekerheid rondom de waarde van het werk. Na dit 'stempel van goedkeuring' zijn ook andere partijen bereid met de kunstenaar in zee te gaan, met tentoonstellingen en verdere aankopen als resultaat.
Het symposium over bedrijfscollecties vindt plaats op 14 april in het Łazienki museum.

1 april t/m 3 mei 2016
Datum opening  1 april 2016
Datum symposium  14 april 15.00 uur
Museum Łazienki Królewskie -(Open Air Gallery  - Aleje Ujazdowskie - Warszawa)
http://www.lazienki-krolewskie.pl/en?langset=true
www.vbcn.nl

Filmpje over de tentoonstelling.

Wie houdt nu niet van cookies